– Eftersom majoriteten stängde badet och det inte skett några förändringar eller åtgärder antar jag att badet kommer att vara stängt för en överskådlig framtid, säger Johan Lexell, nyvald ordförande för Miljöpartiet i Gnesta.
När SN frågar kommunen om man får bada vid Frösjöstrand i sommar uppstår viss förvirring. Samhällsbyggnadschefen Anna-Karin Lindblad Wieslander svarade den 9 mars att förvaltningen skickat en rekommendation till politiken, men nämndordföranden Sibylle Ekengren (M) kommenterar inte och kommunchef Anders Axelsson meddelar att man inväntar vårens provsvar.
Frösjöstrandsbadet invigdes 2017 och stängdes några veckor 2020 och 2021 efter fynd av tarmbakterier. I fjol beslutade nämnden om badstopp för hela sommaren, eftersom man var rädd för fler bakterier.
Johan Lexell reserverade sig mot beslutet. Han tycker att man dels borde tillåta bad eftersom så få prover visar på otjänligt vatten, dels investera i våtmarker, fosforfällor och meanderslingor uppströms för att trygga badet och sjön – vilket man till och med kan få bidrag för.
– Man måste ordna med den ekologiska statusen. Redan 2004 klassades sjön som övergödd, säger han.
Ritva Widgren, som i höstas organiserade boendeföreningar i ett upprop, instämmer.
– Det är helt rätt – viktiga och möjliga åtgärder man kan göra med stöd av länsstyrelsens Lova-medel. Men sådana har kommunen inte sökt, det är jag säker på, säger hon.
Vad tycker du om det?
– Jag tycker inte det är bra. Och det sade jag till kommunchefen nyligen.
Centerpartiets Håkan Ekstrand säger sig ha sett ett förslag om fortsatt badstopp, men vill avvakta med beslut – och hyra in extern expertis för att söka källan till tarmbakterierna.
– Det vore olyckligt om badet skulle vara stängt en sommar till. Jag tror man får försöka ta in en konsult som kan ägna sig åt utredningen, förvaltningen har ju inte riktigt tid.
Kommunalrådet Linda Lundin (S) säger att vårens första provsvar just kommit: Vattnet var tjänligt.
– Vi kommer att utreda Frösjön och se vad vi kan göra framåt.
"Det går att söka, i vissa fall, upp till 90 procent, i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen" skriver Hav- och vattenmyndigheten om Lova-pengarna.
– Vi har lyft det med förvaltningen, de skulle titta på det. Vi är inte mot sådan finansiering, säger Linda Lundin.