Gnestahems vd försvarar föreslagna chockhöjningen

"Vill Hyresgästföreningen komma tillbaka till förhandlingsbordet så är de varmt välkomna", säger Gnestahems vd Catherina Fored som tillbakavisar kritiken – och försvarar den föreslagna chockhöjningen.

"Vår relation med Hyresgästföreningen är förhoppningsvis fortsatt god. Vi har upplevt årets förhandling och de möten vi haft som bra möten med en god ton och ett bra samtalsklimat i rummet", säger Catherina Fored, vd på Gnesta kommuns allmännyttiga bostadsbolag. Arkivbild.

"Vår relation med Hyresgästföreningen är förhoppningsvis fortsatt god. Vi har upplevt årets förhandling och de möten vi haft som bra möten med en god ton och ett bra samtalsklimat i rummet", säger Catherina Fored, vd på Gnesta kommuns allmännyttiga bostadsbolag. Arkivbild.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Gnesta2024-02-19 20:13

Årets förhandlingar mellan det kommunala bostadsbolaget Gnestahem och Hyresgästföreningen har tagits vidare till Hyresmarknadskommittén, HMK. Bostadsbolaget föreslår en hyreshöjning med 13,61 procent, medan "runt femprocentsstrecket" enligt Hyresgästföreningens Johan Sandberg vore mer rimligt.

Exakt varför de lokala förhandlingarna strandade tycks det råda delade meningar om.

Enligt Johan Sandberg valde Gnestahem att, som i fjol, avbryta samtalen och begära medling av högre instans.

Enligt Gnestahems vd Catherina Fored var parterna överens om att gå via HMK:

– Vid vårt senaste möte den 1 februari, möte fyra med Hyresgästföreningen, var vi överens om att inte låta förhandlingsprocessen dra ut på tiden så att våra hyresgäster återigen skulle drabbas av en retroaktivitet, och att vi skulle begära medling, säger hon.

undefined
"Vi gick in i årets hyresförhandling i hopp om att bli överens om att vi skulle använda trepartsöverenskommelsen så som Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna har beslutat centralt, för att sedan kunna starta själva förhandlingen", säger Catherina Fored.

Enligt Catherina Fored var parterna också överens om att prata vidare lokalt, för att se om det ändå går att enas.

– Då var vi tydliga med att vi skulle dra tillbaka begäran från HMK. Men då valde Hyresgästföreningen att boka av mötet.

Johan Sandberg har en annan uppfattning:

– Det stämmer att vi hade ett femte möte inplanerat, men eftersom Gnestahem valde att gå till HMK så avbokade vi. Vi kan inte ha parallella förhandlingar lokalt och centralt, man får köra antingen eller.

Catherina Fored, är 13,61 procents höjning ett rimligt yrkande?

– De stora kostnadsökningar vi har i samhället idag påverkar i hög grad oss som bolag. Vi har också särskilt lokalt drabbats av extremt höga taxehöjningar för fjärrvärme och för vatten och avlopp.

Höjningen skulle enligt henne täcka Gnestahems kostnadsökningar och räcka till att "bibehålla en bra standard i boendet och fortsätta underhålla hus och lägenheter".

I fjol landade Gnestahems hyreshöjning på 4,56 procent. I Trosa – där fjärrvärme och VA också chockhöjts – stiger de kommunala hyrorna i år 5,4 procent och i Oxelösund 5,3 procent.

Ser ni risker med att folk inte kommer att ha råd att bo kvar hos er?

– Det är klart att stora kostnadsökningar påverkar hushållen. Men allt boende har haft ökade kostnader det senaste året. Gnestahems snitthyra ligger idag på en generellt ganska låg nivå så vi ser inte några stora risker. Det kan finnas enskilda fall, säger Catherina Fored.

Enligt Johan Sandberg ligger Gnestahems hyror på ungefär samma nivå som hos övriga allmännyttor i Sörmland.

Snitthyror i Sverige 2023

År 2023 ökade hyrorna, alla typer av hyresvärdar inräknade, med i genomsnitt 4,1 procent. Det är en högre hyreshöjning än föregående år då hyresförändringen var 1,7 procent.

Etta: 4 810 kronor

Tvåa: 6 621 kronor

Trea: 8 095 kronor

Fyra: 10 360 kronor

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!