En mulen onsdagsförmiddag leker ingen på Björnstigens lekplats i södra Gnesta, där utrustningen består av en gungställning, en rutschkana, en sandlåda och tre mindre gungleksaker.
– Det är ett svek helt enkelt. Att först säga att man ska utveckla, att man monterar ned ett antal lekplatser för att satsa på andra – och så gör man inte det. Jag tycker det är att luras! säger Lena Staaf från Vänsterpartiet.
I kommunfullmäktige i måndags undrade V varför Gnesta tätort ännu inte fått de två speciallekplatser som samhällsbyggnadsnämnden lovade år 2019: Björnstigen och Solåkravägen.
"Lekplatsen på Solåkravägen är torftig. Där finns endast en rutschbana, en gunga och ett litet hus," skriver Vänsterpartiet.
Svaret från Sibylle Ekengren (M), nämndens ordförande, blev att toppolitikerna i nämnden 2021 dragit ned på speciallekplatserna, från utlovade två till en.
Huruvida detta är Thuleparken, som färdigställdes innan beslutet 2019, eller någon annan park framgår inte.
Tidningen har utan framgång sökt nämndens ordförande Sibylle Ekengren (M) och vice ordförande Anders Oscarsson (S). Patrik Andersson, chef för gatu- och parkenheten, avböjer på fredagen frågor.
Beslutet 2019 föregicks av en utredning och enkät till barnfamiljer, där beskedet blev att sex lekplatser i tätorten läggs ned – senare backade kommunen till fyra nedläggningar – men i gengäld skulle det satsas mer på tio återstående, varav två skulle utvecklas till så kallade temalekplatser.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind (S) skrev också i en tråd på Facebook i maj i fjol, efter kritiska frågor, att bland annat Björnstigens lekplats skulle rustas upp.
Men tvärtom revs i vintras en klätterställning på Björnstigens lekplats, för att ersättas av en grillplats.
– Det kan vara upp till 20-30 ungar här emellanåt, säger grannen Kjell Viklund vars barnbarn brukar leka på platsen.
På tidningens fråga om speciallekplats skrockar han och säger: "Det har vi inte sett något av."
Några kommunanställda parkarbetare säger till tidningen att de är vana vid att beslut rivs upp, vilket skapar merarbete.
I sitt svar till V i måndags hänvisar Ekengren till "ett presidiebeslut att endast en temalekplats per kommundel skall finnas, som man beslutade redan 2018." Hur ett tidigare beslut kan överträffa ett senare beslut framgår inte.
Inte heller klarläggs varför majoriteten genom ett presidiebeslut, där alltså enbart ordförande och en eller två andra politiker deltar, ändrat inriktningen. Presidiebeslutet nämns inte i protokollet från nämndmötet samma dag.
– Ingen har egentligen fått veta när det ändrades, och varför, utan man ser ju bara att det blev ingenting. I alla fall inte i Gnesta tätort. Ute i ytterområdena har det ju fungerat, där har man rustat upp en särskild lekplats och lagt ned andra, säger Lena Staaf.
Kan det handla om att man inte har råd?
– Så kan det absolut vara, men då måste man fatta ordentliga beslut om det och vara tydlig.
Har ni blivit förda bakom ljuset ?
– Ja, det tycker jag faktiskt.
Vänsterpartiet menar att S+M kan ha begått ett formellt fel när enbart ett fåtal politiker i nämnden fick bestämma i tysthet. V säger sig inte ha bestämt huruvida man ska protestera.
– Presidiebeslutet, som jag ser det, måste verifieras i ett nämndbeslut. Det går inte att fatta beslut på ett presidium, säger Staaf.