– Att ha bestämt sig är en lättnad och samtidigt en sorg. Jag har lagt min själ på det här stället, säger Isabel Arne Kilvington.
Det blir inga julbord på Frösjö wärdshus i år. I fjol gick de inte runt. Den 14 december arrangerar Isabel och kocken Thomas Österman en vinterglittrig dinnershow, med ABBA-musik och julinspirerad trerättersmeny. Det blir det sista stora eventet innan restaurangen stänger för gott.
– Serveringen kommer vara öppen som vanligt till 25 december, troligen. Sista kvällen blir det kanske någon bartömning eller liknande. Men det är inget vi gått ut med än, säger Isabel Arne Kilvington.
Mellandagarna kommer gå åt till att tömma lokalen – innan uppsägningstiden går ut, då bolaget pausas.
– Det finns mycket porslin, glas och stolar att sälja. Vad som händer sedan får vi se. Det finns lite tankar. Men jag tampas med vissa hälsoproblem, och behöver fokusera på det innan jag går vidare, säger Isabel Arne Kilvington.
Hon sade upp kontraktet med arrendatorn i september. Men vartåt det barkade stod egentligen klart redan förra året.
– Vi har jobbat 100 timmar i veckan och det orkar man bara en period. Vi hoppades på en toppensommar och att inflationen skulle hinna vända. Det är väldigt synd att det inte gick, säger Isabel Arne Kilvington.
Det var hösten 2021 hon bestämde sig för att ta över Gnesta strand, som restaurangen hette förr. Med sin bakgrund från eventbranschen såg Isabel Arne Kilvington utvecklingsmöjligheter – efter pandemin.
– Jag visste egentligen inte så mycket om stället. Jag hade flyttat till Gnesta några år tidigare och först nu hade barnen hunnit bli lite större, säger hon.
Frösjö wärdshus invigdes i mars 2022, ett par veckor efter krigsutbrottet i Ukraina och inflationen och räntehöjningarna som följde lite senare. I våras skrev SN om en Swishkampanj som Isabels stamkunder drev för att rädda restaurangen – som liksom många andra tyngdes av ökade kostnader och tunnare plånböcker hos kunderna.
– Det var ett väldigt fint initiativ. Många kom hit för att visa att de stod bakom oss efter det. Det tar vi med oss. Du måste brinna för service och värdskapet som krögare. Vi lämnar trots allt med flaggan i topp. Vi har alltid gett vårt yttersta och känt oss uppskattade för det.