Ann-Sofie Lifvenhage (M), riksdagsledamot och tung kommunpolitiker i Gnesta, ser inget anmärkningsvärt med de täta chefsbyten som kännetecknat kommunen på senare år.
– Människor byter arbetsplats väldigt ofta i vårt samhälle, från privata bolag till kommunala arbetsplatser, det är varken konstigt eller kontroversiellt.
Kritiker gör gällande att det är skadligt för kommunen med de täta chefsbyten som varit, hur ser du på det?
– Jag tycker att man kan vara ledsen om det är så att man förlorar kompetens som gör att man inte kommer framåt eller vidare, på någon typ av nyckelpositioner som gjort att saker fungerat väldigt väl. Men tyvärr är det inte så på alla ställen, svarar Ann-Sofie Lifvenhage.
För ett par veckor sedan utbröt turbulens på barn- och utbildningsförvaltningen, där förvaltningschef Eva Lönnelid abrupt får sluta efter mindre än ett år på sin post. Ann-Sofie Lifvenhage och kommunalrådet Linda Lundin (S) är de närmast ansvariga politikerna i barn- och utbildningsnämnden.
SN har haft kontakt med Eva Lönnelid som inte ställt upp på intervju. Ingen inblandad vill berätta exakt varför hon får sluta.
– Det handlar ju om att kommunledningen vill ha en annan inriktning på arbetet. I det här specifika ärendet är nog det vad jag kan säga just nu, säger Bengt Greiff, planeringschef på barn- och utbildningsförvaltningen och facklig representant i förhandlingarna med kommunledningen.
Ingen vill spekulera i vad ett utköp kan kosta, men miljonbelopp förekommer.
Hur ser du på situationen?
– Det är självklart olyckligt när förvaltningschefer avslutar med så kort varsel och så kort tjänstgöringstid. Arbetet blir ojämnt och ryckigt. Innan detta hade vi också en tillförordnad förvaltningschef.
Borde något skötts annorlunda från kommunens sida?
– Någonstans finns alltid en tidpunkt där det kunde ha skötts annorlunda, ja.
Bengt Greiff riktar viss kritik mot kommunen.
– Om man efter lång och trogen tjänst kommer överens om att gå skilda vägar må det väl vara hänt, men när det sker redan efter ett år, då är det något i vår organisation vi måste titta på.
– Eva är en kompetent person. Det får du gärna citera mig på.
Är det ministerstyre, att politiken går in och petar?
– Nej, det vill jag inte säga. Sedan kan vi naturligtvis ha olika uppfattningar ibland. Men det skulle kanske bli tydligare hur vi samarbetar, hur ska politik och förvaltning gå hand i hand?
När SN frågar Ann-Sofie Lifvenhage om politikens roll i detta talar hon om målstyrning.
– Vi har till exempel genomfört en kompetensväxling under den gångna mandatperioden. För vissa blir det ramaskri för att man helt plötsligt säger att vi vill ha medarbetare med hög kompetens.
Har du förståelse för att Gnestabor undrar varför en chef tvingas lämna efter mindre än ett år?
– Jag tror att kommuninvånarna i Gnesta är som människor är som allra mest, man förväntar sig leverans av det som en kommun är tillsatt att göra, bland annat att se till att vi har en skola som levererar trygghet och kunskaper för framtiden.
SN har rapporterat att Eva Lönnelid hoppat av motsvarande tjänst i Kiruna efter en konflikt med lokalpolitiker. Det är fel, skriver skolchefen till SN, och betonar att hon arbetade under sin uppsägningstid och fick goda referenser. Korrekt är att SVT Norrbotten rapporterade att Eva Lönnelid motiverade sitt avslut med bland annat bristande förtroende från politiker.