Kommunen vill bevara Trappgatan – tittar på lösningar

Det finns ett stort renoveringsbehov av både trapporna på Trappgatan och själva konstverket, som består av 129 färgglada plåtar.

Tomas Bonér är gatuchef i Gnesta kommun.

Tomas Bonér är gatuchef i Gnesta kommun.

Foto: Mikael Andersson

Gnesta2023-11-23 05:43

Gnestas kultursymbol i form av 129 färgglada trappsteg är hotad om inte något görs inom snar framtid. Det finns ett kraftigt behov av renovering för att kunna rädda konstverket. Det handlar om slitna borrhål på trätrapporna, men också färg som släppt och klotter som tillkommit på plåtbitarna som fästs på trapporna.

– Vad gäller underhållsarbete av själva konstverket kan jag inte svara på, det är kopplat till Art lab. Men när det kommer till själva trappunderhållet så är det något vi undersöker, berättar gatuchefen i Gnesta kommun, Tomas Bonér.

Kan det vara aktuellt att samarbeta med Art lab för att fixa till plåtarna?

– Det skulle nog säkert vara första alternativet att titta på eftersom de var med från början och tog fram verket, svarar Tomas Bonér.

Enligt Tomas Bonér finns det för tillfället ingen konkret lösning hur slitageproblemet ska lösas, mer än att det som måste göras är att hitta ett sätt att kunna montera upp plåtarna utan att skada trappan.

– Vi på samhällsbyggnadsförvaltningen jobbar just nu med att ta fram en underhålls- och investeringsplan där Trappgatan finns med som objekt, men den är inte riktigt klar än, förklarar Tomas Bonér.

Är det så att verket kan gå i graven?

– Det är som en reklampelare för Gnesta – det finns inga sådana diskussioner överhuvudtaget att den ska monteras bort. Det handlar snarare om att vi måste avsätta pengar så vi kan montera upp konstverket i många år framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!