Kommunen avråder från bad vid Frösjöstrands badplats

Frösjöstrands badplats upplever ännu ett år med höga halter av tarmbakterier. Att råka svälja vattnet är inte bra.

Badet vid Frösjöstrand dras med återkommande problem.

Badet vid Frösjöstrand dras med återkommande problem.

Foto: Hanna Flood Hörberg

Gnesta2024-07-11 17:12

Nyheten i korthet

  • Gnesta kommun avråder från bad vid Frösjöstrands badplats på grund av förhöjda halter av tarmbakterier i vattnet, vilket kan orsaka sjukdom om man sväljer vattnet.
  • Miljöinspektör Simon Lin antyder att mer aktivitet under sommaren och potentiellt lantbruk och djur kan bidra till föroreningen, men kommunen kan göra lite åt problemet utanför dess jurisdiktion.
  • Kommunen kommer att fortsätta att ta prover och analysera vattnet under badsäsongen, med nästa provtagning planerad om två veckor.

– Det beror på, skulle jag gissa, mer aktivitet under sommaren. Djur och lantbruk som släpper ut.

Det säger miljöinspektör Simon Lin om de förhöjda halterna av Intestinala enterokocker och E. coli-bakterier, alltså tarmbakterier. Båda är bakterier som kommer från avlopp eller avföring.

Provsvaren från Frösjöstrands badplats kom den 11 juli och återigen avråder Gnesta kommun från att bada där. 

Tidigare i år rapporterade SN också om att Gnesta kommuns avloppspumpstation riskerar att översvämmas, med okontrollerat utsläpp som följd.

Hur jobbar ni mot detta?

– Vi jobbar ständigt inom enskilda avlopp, och inom lantbruket. Där har vi tillsyn, utöver det kan vi inte göra så mycket, säger Simon Lin.

Halva sidan av sjön är inte inom Gnesta kommun. Frågan om det är den sidan som orsakar mest problem kan inte Simon Lin svara på. 

Hur kan avloppsvatten hamna i sjön?

– Vi har inga studier på detta, men jag gissar på att enskilda avloppsanläggningar har för hög belastning nu under sommaren, och på det sättet kommit vidare i sjön, säger han.

Om du ändå badar, se till att hålla munnen stängd. Man kan få magont, diarré eller kräkningar om man sväljer vatten. 

– Om man inte sväljer så är det inte farligt, man blir inte sjuk om det kommer på huden, säger Simon Lin.

Kommunen kommer att ta nya prover och analysera vattnet om två veckor. Något som de gör regelbundet under badsäsongen, 21 juni–15 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!