– Det är ju makalöst. Där är så jädra vackert och fint. Att förstöra det är ju helt otroligt.
Lennart Anglered på föreningen Laxnegården vill inte tro sina öron när tidningen ringer.
Följetongen om en 72 meter hög mobilmast för Tele2 och Telenor inleddes förra våren, när Laxnebor av en slump stötte på lantmätare på den natursköna höjden omedelbart söder om bebyggelsen.
Efter protester infann sig politiker och tjänstemän i skogen. Bolaget N4M, som ville bygga, skulle inte få arrendera kommunens mark och fick i våras också nej till bygglov.
Men tjänstemännen glömde att skicka N4M:s överklagan till länsstyrelsen och nu kommer de statliga juristernas beslut: Kommunen hade ingen rätt att neka bygglov.
Trådlöst internet är så viktigt att folk får räkna med stora intrång i sin närmiljö, betonar länsstyrelsen, som inte heller tycker att naturmiljön på platsen är tillräckligt värdefull för att stoppa bygget.
– Det var ju inte bra. Platsen är väldigt olämplig, nära bebyggelse och i rekreationsområde. Ett antal vajrar är tänkta att gå genom skogen och det blir problem att ta sig fram, säger oppositionsråd Håkan Ekstrand (C), som tillsammans med S+M-styret varit emot masten.
Han tror att anläggningen kan stoppas, åtminstone så länge den planeras på kommunal mark.
– Det måste ju till ett arrendeavtal och det kan vi ju neka. Formellt sett måste vi kunna neka bygglov också, men kanske hitta ett annat argument.
Kommunalråd Anna Ekström (M), instämmer.
– Vi har lyssnat på Laxneborna och vid ett besök på platsen blev det alldeles uppenbart att lokaliseringen verkligen inte är bra.
Det faktum att kommunen äger den aktuella fastigheten Ytterby 4:24 räcker dock inte för att stoppa masten, konstaterar planchefen Tomas Enqvist.
– Nej, det är lite lurigt. De kan faktiskt söka ledningsrätt för masten. Det kan ge operatören rätt att ianspråkta mark med tvång.
Avgörande är därmed bygglovet, där Tomas Enqvist säger att kommunen "bedömer att det bör finnas andra, lämpligare" platser för masten. Men N4M har inte velat lyssna på det örat, säger han.
– De har hårdnackat hängt sig kvar vid den här placeringen.
– Vi undersöker alternativa placeringar, men det är inte bara att flytta. Markägaren ska vara intresserad, det ska vara byggtekniskt möjligt, och bra täckning, svarar Oskar Eriksson på Vinnergi, som arbetar åt N4M.