I centrum av nätverket står en familj i Norrköping som, främst från en lägenhet i Marielund, har sålt ett stort antal hundvalpar av rasen bichon frisé till köpare runt om i Sverige.
Kunderna har fått höra att hundarna är svenskfödda, friska och renrasiga. Men många av köparna är missnöjda och berättar att deras hundar har visat sig vara fysiskt eller psykiskt sjuka. Andra har upptäckt att deras hundar är av fel ras eller att de har blivit insmugglade till Sverige.
Vi har pratat med ett tiotal av köparna och tagit del av ännu fler anmälningar mot nätverket. Till exempel berättar Helena om hur hon och hennes valp tvingades till åtta veckors karantän i en stuga i skogen, då det fanns risk för rabiessmitta.
Trots det hävdar den inre kärnan i nätverket att de knappt har sålt några hundar alls – och att de inte känner till någon kritik från köpare.
"Jag har ingen aning om vad du pratar om. Det faller inte i mitt huvud att någon skulle vara missnöjd efter att ha köpt en hund av mig", säger huvudpersonen till oss.
LÄS DEL 1 HÄR: Hundbedragare sålde sjuka smuggelvalpar
I en krönika förklarar NT:s grävchef Christian Ströberg också varför vi har gjort granskningen – och valt att namnpublicera huvudpersonen i nätverket.
LÄS KRÖNIKAN HÄR: Därför granskar vi nätverket bakom valpförsäljningen
I den andra delen av granskningen kan vi berätta att nätverket bara under förra året kan ha tjänat nära 1,7 miljoner kronor svart på sin verksamhet. Vi kartlägger också hur deras affärer går till och hur annonserna ser ut – och åker sedan till Göteborg för att träffa en av deras misstänkta bulvaner. Dessutom berättar både en seriös hunduppfödare och en villaägare i Norrköping om hur de fått uppgifter stulna av nätverket, som sedan har använts för att lura fler kunder. Vi kan även spåra bedragarnas lånade annonsbilder, som bland annat har tagits från Instagramkonton i Asien.
LÄS DEL 2 HÄR: Valpbedragare kan ha tjänat miljoner svart på affärerna
I granskningens tredje del berättar vi om smugglingen av hundvalpar till Sverige. Fyra personer från nätverket har stoppats av tullen i Skåne och två män utreds för grov smuggling. Flera hundvalpar har också fått avlivas. Vi får även kontakt med en hunduppfödare i Bosnien, som erbjuder oss att köpa alldeles för unga valpar och fixa fram rätt papper för att få in dem i Sverige. Den möjliga vinsten visar sig vara stor: Prislappen ligger på 3 000 kronor per valp, medan nätverket har annonserat ut hundar för upp till 35 000 kronor.
LÄS DEL 3 HÄR: Så tas valparna till Sverige: ”Smugglarna är smarta”
Samma dag kan vi också berätta om Eva, som lurades att köpa en smuggelhund av Norrköpingsnätverket, men snabbt upptäckte att något var fel. "Det började skava lite grann där i lägenheten, men man blir så betuttad av den här lilla valpen att man inte tittar så noga på pappren", säger hon.
LÄS DEL 4 HÄR: Eva lurades att köpa smuggelhund av nätverket
Efter de inledande artiklarna kom också många reaktioner, i form av läsarmejl och kommentarer på våra sajter och Facebooksidor. En läsare frågar sig bland annat i en insändare om det är "skillnad på kriminella och vanligt folk", då hundköparen Helena tvingades till karantän, medan myndigheterna inte tycks ha agerat lika kraftfullt mot nätverket. NT:s ledarskribenten Hans Stigsson menar i en krönika att "affärsidén är lika förslagen som grym" och konstaterar att "värst är förstås det uppenbara djurplågeriet".
I nästa del av granskningen reder vi ut vad som egentligen händer inom myndigheterna och kan berätta att Länsstyrelsen i Östergötland har gjort åtalsanmälningar till polisen mot flera centrala personer i nätverket. Dessutom har anmälningar gjorts även till tullen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.
LÄS DEL 5 HÄR: Valpköpares larm ger effekt – så ska brotten stoppas
Samtidigt ger också Svenska kennelklubben en rad goda råd till hundköpare som vill undvika att gynna kriminell verksamhet. Den köpare som inte kan få svar på sina frågor från en säljare får bland annat en skarp uppmaning: "Backa! Ingen tvingar dig att köpa den här hunden".
LÄS DEL 6 HÄR: Så undviker du att köpa en smuggelhund och göda handeln
Efter att ha tagit del av vår granskning frågar sig också många läsare varför polisen inte har gjort mer för att utreda nätverket – och stoppa deras verksamhet. I en uppföljning förklarar flera personer inom polisen i Östergötland varför arbetet dröjer.
LÄS DEL 7 HÄR: Därför utreds inte valpbedragarna snabbare av polisen
I en sista artikel kan vi också berätta om ett snarlikt nätverk i Norrköping som nu ställs inför rätta. Det handlar om ett tidigare gift par som också har sålt utländska valpar från en lägenhet och som nu åtalas för tre fall av grov smuggling. Även här har flera valpar fått avlivas.
LÄS DEL 8 HÄR: Nya hundbedragare sålde smuggelvalpar i Norrköping
VET DU MER OM NÄTVERKET OCH DERAS AFFÄRER? Mejla oss (genom att klicka på ikonen intill något av reporternamnen här nedanför) – eller lämna ett anonymt tips via vår krypterade tjänst (genom att klicka här).