Forskare: Om Nyköpingsbor shoppar mindre är det bra

Om "Cirkulära Öster" kan leda till att Nyköpingsborna konsumerar mindre och att det produceras mindre varor är det bra för miljön, enligt en forskare. Och det kan bli nya arbetstillfällen.

Saman Amir doktorerar i cirkulär ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och har tittat på Nyköpingsprojektet.

Saman Amir doktorerar i cirkulär ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och har tittat på Nyköpingsprojektet.

Foto: Handelshögskolan

Nyköping2022-09-12 06:43

– Det här projektet fokuserar på hållbar konsumtion. Projektet försöker främja och hitta värde i saker som inte längre är användbara. Det är bra, säger Saman Amir, som doktorerar i cirkulär ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. 

Cirkulära Öster är det pilotprojekt som syftar till att förändra Nyköpings ekonomi på Öster. Tanken är att skapa en hållbar affärsverksamhet.  

undefined
Projektet Cirkulära Öster ska lyftas i kommunstyrelsen någon gång under hösten. Då ska det avgöras om projektet ska fortsätta eller inte.

Det är när den linjära kedjan – köp och släng – bryts som cirkulär ekonomi tar ordentlig fart. Jorden stödjer inte överdriven utvinning av jungfruliga material som konsumeras snabbt. I en fungerande cirkulär ekonomi är produktion och konsumtion i balans med naturen, förklarar Saman Amir.

– Vi måste få ner vår konsumtion. Reparera och återanvända, säger hon.

Projektet på öster är en start på cirkulärekonomi, enligt Saman Amir. 

Att göra något nytt av gamla saker, "upcycling" är en lägre nivå av cirkulär ekonomi. I en högre formen behövs den inte i lika stor utsträckning. Varorna som produceras blir helst inte till skräp och då behövs inte "upcyclingprocessen" i samma utsträckning, förklarar hon.

För att minska konsumtionen behöver konsumenterna tänka över sina inköp noggrant, rikta in sig på bra kvalitet och se till att produkterna repareras om de går sönder. Något som är vanligt i fattigare länder, eller som det var i Sverige förr. 

Förhoppningen är givetvis inte att Sverige ska bli fattigare, utan att det konsumeras mindre och produceras färre saker, men att de håller högre kvalitet och har bättre design och kvalitet, poängterar Saman Amir.

– Jag har förstått att det här projektet fokuserar på design och hantverk. Det är också bra, för att skapa nya arbetstillfällen, säger hon.

En närproducerad jacka – med hög kvalitet – som bärs ofta och lagas när den går sönder är bra för jordens resurser.  En jacka där materialet måste skeppas till Sverige med låg kvalitet, används ett fåtal gånger och har dålig kvalitet är sämre för miljön.

I en cirkulär ekonomi har design och hantverk hög status:

– Projektet på Öster kan kopplas till socialinnovation och skapa nya jobb.

Om projektet lyckas kan det leda till att Nyköpings arbetskraft förändras, att staden får fler människor som är skickliga inom hantverk och design, tror Saman Amir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!