Albin, 23: 300 kronor i sopstraffavgift vore rimligt

Med nya sopkärl ska hårdare tag tas mot de som sorterar soporna fel. Straffavgift kan utdelas. "500 kronor är mycket, 300 vore rimligt" säger Albin Stålberg.

Albin Stålberg tycker det är bra med nya sopkärl. "Vi är ett litet land men konsumerar rätt mycket". Men hög straffavgift för felsortering av sopor är han ingen vän av.

Albin Stålberg tycker det är bra med nya sopkärl. "Vi är ett litet land men konsumerar rätt mycket". Men hög straffavgift för felsortering av sopor är han ingen vän av.

Foto: Tommy Kägo

Nyköping2024-10-03 11:43

Nyheten i korthet

  • Nyköpings kommun planerar att införa strängare regler för sopsortering, inklusive en eventuell straffavgift för felaktig sortering. Detta sker i samband med att nya större sopkärl med flera fack ska införas för villor och fritidshus under 2026.
  • Albin Stålberg, 23, välkomnar de nya sopkärlen men anser att 500 kronor i straffavgift för felaktig sortering är för mycket, han föreslår istället 300 kronor.
  • Anledningen till de nya reglerna är att kommunen har ett ansvar gentemot mottagarna av avfallet att det är korrekt sorterat. De nya sopkärlen är del av en lagändring som träder i kraft 1 januari 2027, med målet att underlätta sortering och öka återvinningen.

Han putsar på sin nyinköpta Volvo pv årsmodell 1961 i Harg. Han köpte den för 25 000 kronor och är nöjd med förvärvet. Intill pv-n står ett sopkärl. 140 liters grönt. Det ska bytas ut mot två 370 liters kärl med åtta olika fack för sopor, som varje hushåll i villa och fritidshus själva ska sortera.  

– Det har vi plats för, vi får lägga ut lite fler stenplattor, säger 23-årige Albin Stålberg, som inte hört talas om att sopkärlen ska bytas ut.

undefined
De nya sopkärlen för villor och fritidshus är på 370 liter styck mot dagens 140 liter.

Sopkärlen för villor och fritidshus ska bytas ut under 2026. Flera flerbostadshus har redan idag sopkärl för förpackningar som ska kompletteras med kärl för andra sopor. Andra flerbostadshus får nya kärl med start nästa år.

Sopkärlen för villor och fritidshus kommer att ha plats för restavfall (brännbart), matavfall, plast, ofärgat glas, färgat glas, metall, papper och tidningspapper samt en behållare för elektronik, ljuskällor och småbatterier.

– Det är skitbra, säger Albin Stålberg om de extra facken.

Men lika entusiastisk är han inte när straffavgiften kommer på tal. Sopor som hamnar fel ska beivras. Kastas till exempel plast i facket för matavfall kan det rendera i en bot. Hur stor straffavgiften blir beslutar lokalpolitikerna.  I till exempel Skellefteå är den 500 kronor per kärl och tömningstillfälle.

– 500 är mycket, 300 vore rimligt, säger Albin Stålberg. 

undefined
Emelie Nylund, renhållningschef.

Nyköpings renhållningschef Emelie Nylund säger att kontroll av felaktigt sopor kommer utföras av chaufförer av sopbilarna. 

– De kommer lyfta på locket och se om det är felsorterat. Vi kommer inte sprätta påsar och undersöka, säger hon.

Skälet till att man kommer beivra felsortering i högre utsträckning är för att Nyköpings kommun i sin tur har ett ansvar gentemot mottagarna av materialet att avfallet är rent.

undefined
Kerstin Rosenlind.

Kerstin Rosenlind, 59, tycker det är bra med straffavgift om man sorterar fel. 

– Det är bra för miljön. Men utrymmesmässigt vet jag inte var kärlen ska få plats, säger hon och ser sig om på tomten till villan vid Krikonbacken.

– Det vore bättre med en sopcentral för hela området, fortsätter Kerstin Rosenlind.

De drygt 30 återvinningsstationerna i Nyköping med omnejd kommer finnas kvar under en övergångsperiod. 

Nya sopkärl, så kallad fastighetsnära insamling, är i Sverige lag från den 1 januari 2027 med målet att det ska bli enklare att sortera och mer material återvinnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!