Felsorteringsavgift kallar Emelie Nylund, Nyköping kommuns renhållningschef, avgiften. Böter eller straffavgift är andra benämningar. Sopor som hamnar fel ska beivras. Kastas till exempel plast i facket för matavfall kan det rendera i böter.
– Vi har felsorteringsavgift redan idag, men det tillämpas inte i så hög grad, säger Emelie Nylund.
När de nya sopkärlen införs ska man bli hårdare med att bötfälla.
– Vi har ju ett ansvar när vi lämnar ifrån oss materialet till mottagarna att det ska vara rent material, säger Stina Karlsson, verksamhetsutvecklare inom Nyköpings kommun.
Hur mycket straffavgiften kommer bli kan inte Emelie Nylund svara på – det är ju en fråga för kommunpolitikerna att avgöra. I till exempel Skellefteå är den 500 kronor per kärl och tömningstillfälle.
– Men först har vi en dialog med fastighetsägaren, så man får en möjlighet att rätta till, säger Emelie Nylund.
Under 2025 kommer flerbostadshus i Nyköping att gå över till nya sopkärl. Det sker successivt. Sopkärlen, soptunnor med ett annat ord, kommer bli fler för att ge plats åt restavfall (brännbart), plast, ofärgat glas, matavfall, papp/kartong, färgat glas samt metall.
Hur många fler sopkärl det blir beror på hur många hushåll det finns i flerbostadshuset.
Och hur det blir med tidningspapper i flerbostadshus är oklart. Det är inte bindande för kommuner att erbjuda kärl för detta.
Men fack för tidningspapper kommer erbjudas villor och fritidshus. Villor och fritidshus kommer få två 370 liters kärl med sammanlagt åtta fack, inklusive tidningspapper, samt en hållare för ljuskällor och småbatterier.
Oxelösunds kommun är steget före och där har en del bostadsrättsföreningar börjat med de nya sopkärlen, uppger Josefin Berge, renhållningschef. Men kärlen till villor och fritidshus dröjer något och ska förhoppningsvis vara på plats under 2026, fortsätter hon.
Att byta till nya sopkärl är en dyr historia. Nyköpings kommun har budgeterat med 60 miljoner för 12 500 nya sopkärl, inklusive montering, utkörning och inhämtning av gamla kärl, till villor och fritidshus. Dessutom 40 miljoner för nya sopbilar och sopkärl till flerbostadshus.
Nya sopbilar berör inte Oxelösunds kommun, som låter sin entreprenör ombesörja det.
Vem ska betala notan i slutändan?
– Vi hoppas inte behöva höja taxan, säger Emelie Nylund.
Att byta sopkärl, så kallad fastighetsnära insamling, är i Sverige lag från den 1 januari 2027.