Barnmorskor larmar om bemanningskris på förlossningen

Det är personalkris på förlossningen, anser två rutinerade barnmorskor. De ser dessutom resursslöseri och sågar lokalerna stenhårt.

I en modernt förlossningsrum försöker sjukvården dölja utrusningen för att kvinnorna ska känna sig mer hemma och slappna av. Så är det inte i Nyköping, berättar barnmorskorna.

I en modernt förlossningsrum försöker sjukvården dölja utrusningen för att kvinnorna ska känna sig mer hemma och slappna av. Så är det inte i Nyköping, berättar barnmorskorna.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2022-05-05 12:20

– Det är en bemanningskris. Jag har svårt att se hur framtiden ska bli, säger Karolina Lindqvist, barnmorska på förlossningsavdelningen vid Nyköpings lasarett.

Hon och kollegan Sandra Bodmark är starkt kritiska till Jonas Lindeberg (VFP), hälso och sjukvårdsregionråd uttalande i tidningen i slutet av april. "Vi har ingen brist, men vi har ett behov", sa han angående bemanningen på förlossningsavdelningen.

Barnmorskorna ser att politiker och ledning behöver upplysas om deras arbetsförhållanden. Ordet "behov" ska bytas ut mot "kris", anser de.

– Inför sommaren är det åtta barnmorskor som har sagt upp sig. Då vet jag att vi redan ligger minus, säger Karolina Lindqvist.

undefined
Alla rum på BB har inte ens egen toalett.

Dessutom ser de ett kompetensglapp. De beskriver nyutexaminerade som tränar upp varandra och en pandemi som har slitit på personalen. 

Sandra Bodmark har lämnat in sin uppsägningsansökan.

 – Vi har för hög arbetsbelastning och för låga löner i jämförelse med riket, säger hon.

Dessutom ser de att resurser används fel, ibland. Barnmorskor bemannar ofta gynavdelningen där det också kan ligga kirurgpatienter. De tycker att ledningen ska se till att den uppgiften sköts av sjuksköterskor.

– De kan sköta det jobbet. Som barnmorska vill jag bistå födande kvinnor, vi är de enda som kan det, säger Karolina Lindqvist.

Är det inte kompetenshöjande att göra annat ibland?

– Man kan tycka det men jag har redan valt bort de uppgifterna för att vara barnmorska, säger Karolina Lindqvist.

Sandra Bodmark jobbade natten som gått med att föra ner en tunn slang genom näsan till matsäcken på en vuxen patient. Det ingår inte i vardagssysslorna. 

– Jag har inte satt en sådan på fem år. Att göra det var femte år blir patientosäkert, säger Sandra Bodmark.

Hon förklarar att det gick bra eftersom hon har den kompetensen, men oroar sig för att den uppgiften kan hamna på en barnmorska utan erfarenhet.

undefined
Här kastas blodigt material och barnmorskorna undrar vem som valde svårstädade strukturtapeter.

Barnmorskornas arbetsmiljö är onekligen speciell. En navelsträng som kapas på en nyfödd bebis kan spruta blod. Pappor som fått sitt ansikte rengjort från de röda dropparna av en leende barnmorska är många. 

Utifrån de omständigheterna finns det även stark kritik mot lokalerna. Barnmorskorna tycker det är obegriplig att förlossningsrum har strukturtapeter. Håligheterna fångar lätt in kroppsvätskor och rengöringen tar lång tid.

– Förlossningssalarna är omoderna, säger Karolina Lindqvist.

Personalen dömer ut lokalerna på många fler punkter och visar till exempel hur lådan med kanyler hakar upp sig – de måste kunna hämtas snabbt– och badkar som är mörka i botten. De pekar på toalettgolvet som ser hygieniskt olämpligt ut att ligga på.

– Det händer att kvinnor svimmar på toaletten, eftersom de tappar blod, säger kollegan Sandra Bodmark.

De gör en rundvisning och visar alltifrån hur de stuvat om för att slippa dosera läkemedel mitt i ledningsrummet – där förlossningar övervakas – till att det saknas syrgas i rum när föräldrar flyttar till BB.

– Jag skulle säga att det idag är standard att det finns syrgas i alla rum, säger Karolina Lindqvist.

undefined
Det saknas framdragna syrgasledningar på BB-rummen. Något som borde vara standard, tycker barnmorskorna.

Toaletterna är för små för att vända rullstolar på och ett rum har inte ens en toalett, den finns i korridoren utanför.

De upplever att förlossningsvården nedprioriteras för att deras kvinnor sällan är sjuka eller skadade patienter. 

Det föds ungefär tusen bebisar varje år på avdelningen.

Läs mer: Jonas Lindeberg (Vård för pengarna) svarar på kritiken

Läs mer: Vårdchef Bo Tideholm ser allvarligt personalläge

Födslar i Sörmland

Det är nedåtgående trend i Region Sörmland i antalet födda barn. Senaste siffran från 2020 visar 2 886 födslar. Förstföderskornas ålder i Sörmland ligger i snitt på 28 år och för omföderskor på 31 år. Ungefär två av tio kvinnor föder med kejsarsnitt. Allt färre röker i tidig graviditet och sen senaste siffran från 2020 är 5,5 procent.

Spontanstarten för födslar ligger på 65,7 procent och medelvikten på en nyfödd bebis ligger på 3,5 kilo. 

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!