Det är SKB som beslutat att 2 800 tunnor måste plockas upp ur slutförvaret eftersom avfallet misstänks innehålla otillåtna ämnen, något som tidningen berättat om tidigare. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) är det avfallets ägare som ska stå för kostnaden.
– Det är vår utgångspunkt, säger Anders Wiebert på SSM.
Studsviksbolagen Svafo och Studsvik Nuclear AB är de största ägarna. Av de 2 800 tunnor som ska tas upp ur slutförvaret har Svafo deponerat 1 675 tunnor medan Studsvik har deponerat 1 074. Resten deponerades av olika kärnkraftsbolag.
Enligt SKB kommer kostnaden för att plocka upp kärnavfallet och transportera det till Studsvik att uppgå till cirka 60 miljoner kronor.
Tillkommer gör kostnaden för hantering på Studsviksområdet. Svafo måste bygga ett nytt mellanlager som beräknas kosta 50 miljoner kronor. Dessutom måste en anläggning byggas där tunnorna kan öppnas upp och avfallet sorteras, för att sedan förslutas innan det skickas tillbaka till Forsmark.
Kostnaderna för anläggningen och för bearbetningen av avfallet är okänd. I ett brev som Svafo skrev till regeringen i mitten på december 2020 uppger dock bolaget att "kostnaderna för hanteringen av detta avfall kommer att bli mycket höga".
Av brevet framgår också att Svafo – som ägs av kärnkraftsbolagen – anser att "kostnadsansvaret för denna hantering är statlig".
Bakgrunden till Svafos ställningstagande är att bolaget ärvde avfallet från det statliga bolaget AB Atomenergi, som 1991 blev det privata bolaget Studsvik Nuclear AB. Enligt Svafo är det brister i AB Atomenergis hantering som lett fram till att avfallet nu måste återtas – och detta kunde inte förutses när avfallet överfördes till Svafo, anser bolaget.
Har ni fått någon respons från regeringen?
– Nej, men det naturliga är att Strålsäkerhetsmyndigheten hanterar denna fråga i diskussioner med oss, säger Sven Ordéus, vd för Svafo.
Studsvik Nuclear AB anser att bolaget i dagsläget inte har något kostnadsansvar. Även om det finns otillåtna ämnen i en del av de tunnor som ska tas upp, är det inte klarlagt att just de tunnor som bolaget äger har feldeponerats. Tvärtom visar bolagets dokumentation att avfallet är korrekt hanterat.
– Vi anser att vi inte ska betala för återtaget om vårt avfall är korrekt, säger Joakim Lundström, vd på Studsvik Nuclear AB.