– Det är inte bestämt vad det är för typ av mötesplats utan förstudien kommer utreda förutsättningarna för att på lång sikt bygga en mötesplats i området omkring Brandkärrsskolan. Det här är ett första skede för att utreda möjligheterna, alternativ hur det skulle kunna se ut på platsen i framtiden, säger Victoria Alstäde, projektledare.
Nu är stadsutvecklingsplanen klar för Brandkärr, som SN rapporterat om tidigare.
Projektledaren Victoria Alstäde menar att dialog har präglat hela projektet där Brandkärrsborna själva har fått vara med och tycka till. Även fastighetsägare har fått komma till tals och man har haft en särskild barndialog.
En karta i utvecklingsplanen visar att nära Brandkärrsskolan, rundeln på Mariebergsvägen finns tankar på ett torg och en lekplats och ett nytt torg vid Öppen hand. Utvecklingsplanen pekar ut riktlinjerna som tagits fram som ett verktyg när Brandkärr ska utvecklas. Planer finns även för Stockholmsvägen.
– Vi har bland annat ett detaljplanearbete som kommer att startas upp tillsammans med Nyköpingshem i området längs Stockholmsvägen, och då kommer den här stadsutvecklingsplanen vara ett ramverk för hur det projektet ska formas, säger Victoria Alstäde.
Riktlinjerna ska vara vägledande vid utveckling av Brandkärrs fysiska miljö och riktar sig till framtida exploatörer. Riktlinjerna handlar exempelvis om att göra det tydligt genom markbeläggning, belysning och skyltning vad som är gång och cykelbanor i området.
Nya projekt ska ge en känsla av att Brandkärrs utomhusmiljö tillhör alla medborgare. Bilvägar i området ska ha bra trottoarer vid sidan av, eventuellt cykelbanor och raka och korta bilvägar, som på sikt ska kunna breddas för buss.
Vad kommer allt kosta och när kommer det att vara klart?
– Många av åtgärderna som föreslås är beroende av att andra aktörer än kommunen engagerar sig. Ambitionen är att stadsutvecklingsplanen ska utgöra en grund för fortsatt framtida samverkan mellan kommunen, framtida exploatörer och områdets fastighetsägare emellan, säger Victoria Alstäde.
Stadsutvecklingsplanen utgör kommunens viljeinriktning för hur stadsdelen ska utvecklas i framtiden, enligt projektledaren Victoria Alstäde. Planen har en långsiktig planeringshorisont: 2040.