Så ska du tänka när du kör bil i kaosväglag

Det är minusgrader och snön vräker ner. Du måste ta dig fram, för du har en tid att passa. Då får du en bromskloss framför dig. Trafiklärare Kajza Klaesson förklarar vad som gäller.

Vinterväglag kan stressa många bilförare. Hur kör du bil när det är snökaos, stressar du på som vanligt eller är du den mer lugna bilföraren?

Vinterväglag kan stressa många bilförare. Hur kör du bil när det är snökaos, stressar du på som vanligt eller är du den mer lugna bilföraren?

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-01-18 06:33

Det är nog många trafikanter som fastnat i bilköer och svurit över att hamna bakom ett långsamt fordon, som stoppar upp trafiken. Framför allt när det blir så mycket snö som det varit flera gånger den här vintern, vilket å ena sidan sänker tempot och å andra sidan gör det svårare att köra om. 

Men hur långsamt är egentligen okej, eller lämpligt, att köra?

Vi ställde frågan till Kajza Klaesson som är trafiklärare på Albertsons trafikskola i Nyköping.

– Det är svårt att svara på, men märker man att det blir ett koppel med bilar bakom sig så bör man gå åt sidan och släppa förbi de andra trafikanterna. Man bör också ha ett bra avstånd till framförvarande bil, det är tresekundersregeln som gäller, säger hon.

undefined
"Om det är besvärligt väder och du kör väldigt långsamt bör du släppa förbi bilisterna bakom, om det uppstår köbildning". Det säger Kajza Klaesson som är trafiklärare på Albertsons trafikskola.

Tresekundersregeln är ett enkelt sätt att se om du håller ett lagom avstånd till bilen framför. Välj ut en punkt som den bilen passerar, en stolpe eller vägskylt. Börja räkna "1 001, 1 002, 1 003", och passerar du sedan samma punkt innan du kommer till 1 003 så ligger du för nära.

Om alla håller rätt avstånd mellan bilarna blir det också lättare för den som vill köra om. För många bilar som ligger tätt blir mycket svårare att köra om. 

– Men det allra viktigaste man bör tänka på i sånt här väglag är att gå upp en kvart tidigare, säger Kajza Klaesson och fortsätter:

– Man bör räkna med att hastigheten sjunker när det är sånt här väglag som vi hade i måndags. Och då är det viktigt att man har god tid på sig, för det tar alltid längre tid när det kommer mycket snö.

undefined
Kajza Klaesson visar här upp vad hon har i sin nödkit-låda som ligger i hennes bil.

Men det finns alltid en del bilförare som missköter sin bilkörning, tycker hon:

– Det finns tyvärr alltid rötägg som ska fram. Men rent generellt tycker jag att folk är ganska bra på det här. Både när det gäller avstånd och hastighet.

Det är inte bara bilfärden som kommer att ta längre tid, bilen ska också borstas ren från snö.

– Ja, man måste räkna med den tiden. Bilen måste vara i bra skick. Man måste sopa av hela bilen på både taket och motorhuven. Har man kvar mycket snö på biltaket och det lossnar så kan det landa på bakomvarande bils vindruta. Och då blir det en trafikfara, säger Kajza Klaesson.

undefined
Bogserkroken ligger ofta tillsammans med reservhjulet. Har man en fullpackad bil är det bättre att lägga den i handskfacket

Enligt en Sifo-undersökning, som vi skrev om i december, anser 54 procent av sörmlänningarna att de är bättre bilförare än snittet i landet. Polisens trafiksamordnare Björn Thunblad höll inte riktigt med.

Är varannan bilförare perfekt?

– Absolut inte, sa Björn Thunblad med ett skratt.

Kajzas tips inför vintern

• Bilen ska vara i gott skick med bra vinterdäck som inte är för gamla.

• Rejält med glykol i kylaren så den inte fryser.

• Likadant med spolarvätskan.

• Fungerande varningstriangel och reflexväst.

• Bogserlina och startkablar.

• Små värmeljus och ett bra lock att ställa dem på, men man måste vara försiktig.

• Värmefiltar.

• Ficklampa.

• Bars, choklad eller torkad frukt.

Läs även texten där räddningstjänsten tipsar om hur du kör säkert under vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!