Flera aktörer i Nyköping arbetar för att ån ska göras fri från hinder i form av vattenkraftverk och dammar. Nyköpings forspaddlare och Sportfiskarna är några av dem.
– Nyköpingsån är ingen vattenkraftså, fallhöjden är för låg och det produceras väldigt lite el, säger Nils Ljunggren från Sportfiskarna.
– Om vi skulle ta bort hindren skulle vi få en strömmande och forsande å, där fisk som lax och öring skulle kunna komma tillbaka och Nyköpingsborna skulle få en mer spännande och levande å där stränder skulle komma fram under sommaren.
I Sverige finns drygt 2 000 vattenkraftverk. Av dessa är de flesta små och många är gamla. För att anpassa de äldre kraftverken till nya miljöregler, ses nu tillstånden över för alla kraftverk i landet som är över 40 år gamla. Genomgången är så pass omfattande att den beräknas ta 20 år.
Under hösten ska politikerna i Nyköping fatta beslut om framtiden för de fem anläggningar i ån som kommunen äger: kraftverken Storhusfallet, Fors och Harg och samt de två dammarna vid Perioden och Kristineholm. Politikerna ska ta ställning till hur de tycker att kraftverken och dammarna ska förändras: om de ska tas bort helt eller byggas om för att anpassas till nya miljöbestämmelser. Miljödomstolen ska sedan slutgiltigt avgöra vad som ska hända.
Nils Ljunggren hoppas att politikerna föreslår att alla anläggningarna tas bort.
– Jag är inte motståndare till vattenkraftsel om den är miljöanpassad, men anläggningarna gör stor skada för djur och natur. Men med en bra miljöanpassning skulle kraftverket i Harg kunna effektiviseras och drivas vidare.
Marco Venegas, gruppledare för Miljöpartiet i Nyköping, är på Sportfiskarnas linje och anser att fyra av de fem anläggningarna ska tas bort:
– Miljöintresset och möjligheten för fisken att vandra upp är det som ska prioriteras, säger han.
– Det här handlar också om bättre möjligheter för upplevelser i ån, såsom fiske och turism. Därför ska vi ta bort de kraftverk som producerar minst och behålla det som producerar mest, vilket är det i Harg.
Miljöpartiet, med sina tre mandat i fullmäktige, kan dock inte få igenom sitt förslag utan stöd av andra partier. Eftersom Socialdemokraterna och Moderaterna har politisk majoritet i Nyköping kommer deras inställning vara avgörande. Urban Granström (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, vill dock inte säga något om hans partis ståndpunkt:
– Jag vill inte föregripa utredningsarbetet. Det är de avvägningar som kommer fram där vi ska fatta beslut om i fullmäktige och då kommer vi redovisa vår inställning, säger han.
Kommunalråd Ahmad Eid (M) vill heller inte kommentera innan utredningen.
Therése Sandberg, utvecklingsstrateg på kommunens tekniska division, säger att vattenkraftverken i Nyköpingsån definitivt är klassad som småskalig produktion och att ett alternativ de tittar på är att de tas bort.
– Det går att anpassa med fiskvägar och passager, men det är många intressen som ställs mot varandra, bland annat skulle sådana passager innebära att kraftproduktionen går ner och man måste även ta hänsyn till kulturmiljön och översvämningsrisken, säger hon.
Nils Ljunggren är dock hoppfull, han tror att möjligheten för att politikerna föreslår att kraftverken tas bort är relativt stor, förutom möjligen kraftverket i Harg.
– Jag hoppas det, för det finns en enorm potential att utveckla Nyköpingsån.