Nyköpingsfilm om ungas drogmissbruk prisas

I helgen hyllades filmen "Drogakuten" med tre priser på en filmfestival i Trollhättan. Inspiration till filmen fick filmskaparen Jack Elliot från sin egen missbrukspräglade uppväxt i Nyköping.

Med filmen "Drogakuten" vill Jack Elliot lyfta frågor om skuld och skam kopplat till ungas missbruk. Att filmen spelades in i hemstaden Nyköping var viktigt för honom.

Med filmen "Drogakuten" vill Jack Elliot lyfta frågor om skuld och skam kopplat till ungas missbruk. Att filmen spelades in i hemstaden Nyköping var viktigt för honom.

Foto: Nicklas Sjöberg/Novemberfestivalen

Nyköping2023-11-29 13:43

"Med ett lekfullt, poetiskt och kraftfullt bildspråk lyckas filmen skapa ett insiderperspektiv från drogproblematiken bland unga idag."

Så beskrev festivaljuryn kortfilmen "Drogakuten" när den prisades i helgen.

undefined
Novemberfestivalen i Trollhättan är Sveriges nationella arena för unga filmare och har funnits sen 1996.

– Det känns superroligt! Jag var inte alls beredd på att vinna, så det var superkul, säger Jack Elliot. 

Filmen tar sitt avstamp i nätforumet Flashback, och forumavdelningen "Drogakuten", där personer som mår dåligt efter att ha tagit droger kan få stöd och hjälp av andra forummedlemmar. Istället för att ringa 112 och få professionell medicinsk hjälp den vägen. 

I Jack Elliots film bestämmer sig två Nyköpingsungdomar för att ta droger ihop. Det går inget vidare, och då väljer de att söka sig till Flashbacks "Drogakuten".

undefined
På Flashback forums avdelning "Drogakuten" ger forummedlemmar råd till personer som mår dåligt efter att ha tagit droger. Detta som alternativ till att höra av sig till SOS Alarm och 112, bland annat av rädsla för att bli sedd som kriminell.

– Ja, allt går väldigt fel för de här två vännerna. Filmen handlar mycket om skuld och skam, och varför unga inte vågar ta hjälp i sådana situationer.

Temat i filmen är inte obekant för Jack Elliot. Han växte själv upp med drogmissbruk i familjen.

– Jag var själv med om överdoser i väldigt ung ålder, som anhörig. Jag minns när vi kom i kontakt med 112, då behandlades vi på ett väldigt speciellt sätt. Det var som att de såg en som gärningsman direkt, och det finns ett problem i det. 

Med filmen vill han se bortom kriminalitet och moral kring droger. Han vill istället visa människan bakom missbruket, och hur det kan upplevas att bli misstänkliggjord när man befinner sig i ett livshotande tillstånd och bara vill ha hjälp.

– Filmen handlar väldigt lite om droger, egentligen. Mitt mål var att gestalta personerna på ett kärleksfullt sätt, utan att vara dömande.

Vad har det betytt att kunna utgå från dina egna erfarenheter i filmen?

– Det har betytt jättemycket. Jag kan se ett mönster i att det jag skapar alltid handlar om att sånt som att vara anhörig, familj och känna skuld. Att göra film om det har gett mig en undermedveten möjlighet att analysera och komma till rätta med saker.

undefined
Gångtunneln vid Östra skolan i Nyköping 2021, där Jack Elliot är i full färd med att regissera en skådespelare under inspelningen av "Drogakuten".

Var det viktigt att filmen spelades in i Nyköping?

– Ja, det är ju min hemstad. Och jag utgick från min egen upplevelse av att komma från en småstad. Det skulle kännas oäkta för mig att göra historier om att vara ung i Stockholm.

Dessutom hoppas Jack Elliot att hans skapande ska kunna ge Nyköpingskulturen en skjuts.

– Kultur i Nyköping är väldigt viktigt för mig. Det behövs fler perspektiv från unga i småstäder.

Jack Elliot

Föddes 1998 och växte upp i Nyköping. 

Våren 2023 tog han examen från Stockholms konstnärliga högskolas utbildning i filmregi. 

Han har skrivit manus och regisserat flera kortfilmer. Kortfilmen "Amygdala" har sålts till SVT och kommer att sändas där under 2024. Amygdala är även antagen till flera internationella filmfestivaler, bland annat Haugesund filmfest. 

Just nu arbetar Jack Elliot med sin första långfilm, på samma tema som "Drogakuten". Även denna film kommer spelas in i Nyköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!