Ett 30-tal vildkaniner har hittats döda i ett koloniområde utanför Nyköping. Upptäckten gjordes av Ekebydals koloniträdgårdsförening, som äger marken.
– Vi samlade in kaninerna i dubbla plastpåsar på en kärra och körde dom sen till återvinningscentralen Björshult, säger Lillemor Forselius, ordförande i föreningen, som innan fyndet läst om smittan och förstod vad som hade hänt.
På Björshult ville de först inte ta emot kaninerna, men efter att Lillemor Forselius pratade med kommunen som i sin tur informerade personalen på återvinningscentralen om att de skulle hanteras där, kunde kaninerna lämnas in.
På Björshults återvinningsstation berättar driftchefen Mikael Mellberg att personalen finns på plats för att informera om vad som gäller.
Fyndet av 30-talet döda vildkaniner gjordes för ett par veckor sedan. Senast i måndags hittades ytterligare en död i koloniområdet.
– Jag har själv inte påträffat någon, men jag har sett flera som skrivit på vår sida att de hittat, säger Inger Tamminen, som har en kolonistuga i området.
Kaningulsot orsakas av ett virus och drabbar kaniner och vissa hararter. Sjukdomen är mycket smittsam och de flesta djuren dör. Viruset kan inte sprida sig till människor eller andra djur, men människor och insekter kan bära smittan vidare.
Det finns vaccin och den som är orolig för sin tamkanin kan kontakta sin veterinär. Om en kanin blivit smittad går förloppet snabbt, och kan vara smärtsamt.
– Kaniner är bytesdjur och gör allt för att försöka dölja eventuell sjukdom, för att skydda sig mot rovdjur. Därför är det svårt att veta exakt hur mycket lidande sjukdomen innebär, men det man vet är att kaninerna slutar att äta, får neurologiska störningar och problem med levern, och det är ju ett lidande, säger länsveterinären Christina Nyman.
Hittar man en avliden vildkanin ska det oftast rapporteras in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det behöver dock inte göras inom Nyköpings kommun:
– Det är upp till varje kommun att bestämma. Det är markägaren som är ansvarig över att ta hand om de döda djuren, säger Christina Nyman.
I Katrineholms kommun rekommenderas privatpersoner att inte agera själva om de ser en död vildkanin. I stället ska man anmäla det till kommunen.