Hur många kaniner som dött den senaste månaden kan länsveterinär Christina Nyman inte exakt svara på, men det rör sig om fler än det tjugotal som konstaterats i början av augusti.
– Det har blivit fler, vi har fått in samtal från privatpersoner som hittat, säger hon.
Smittan har än så länge hållit sig inom Nyköpings tätort och till vildkaniner, men under måndagen meddelade en kaningård i Gnesta kommun att de fått in viruset och att det inte ser ut som att många av deras kaniner kommer att överleva:
"Vi kommer att tvingas ta en lång paus i verksamheten, flera månader, innan vi har kunnat sanera alla utrymmen och starta om på nytt", skriver de på Facebook.
Kaningulsot orsakas av ett virus och drabbar kaniner och vissa hararter. Sjukdomen är mycket smittsam och djur som blivit drabbade insjuknar snabbt, oftast utan symtom, och de flesta dör. Viruset kan dock inte sprida sig till människor eller andra djur.
Hur ska man tänka nu om man har en tamkanin?
– Då ska man vara väldigt försiktig, säger Christina Nyman.
– Inte låta den gå ut så att den kan hoppa runt i miljön och man ska inte ta in gräs. Smittan sprids med direktkontakt med kläder och skor och även via myggor, så man ska vara försiktig.
Det finns vaccin mot smittan och den som är orolig för sin kanin kan kontakta sin veterinär. Om en kanin blivit smittad går förloppet snabbt.
– De flesta dör tyvärr, oftast innan de fått några symtom, men de kan gå att rädda. Om de får symptom blir de ofta slöa och äter och dricker sämre, säger Christina Nyman.
Den som hittar en död kanin utanför Nyköpings tätort uppmanar Christina Nyman att kontakta Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, genom i första hand en länk på deras hemsida och i andra hand telefon. Då får man veta hur man ska agera. Hittas kaninen inom Nyköping kan den tas omhand av en privatperson, säger hon.
– Den ska läggas i dubbla plastpåsar och slängas i brännbart eller grävas ner, men man ska vara noga med hygienen, eftersom de kan bära på andra sjukdomar. Man ska helst ha handskar och vara noga med att tvätta händerna.
Christina Nyman har tidigare berättat att hon inte känner till att det varit något utbrott av kaningulsot i Nyköping innan. Att viruset nu spritt sig just här tror hon kan bero på att det finns mycket vildkaniner i området.