Bygglampor lyser upp den enorma, kalla och helt tomma betongsalen. För några år sedan låg här två reaktorhärdar, båda nedsänkta i en bassäng med klarblått vatten.
Det är svårt att ta in att det ekande tomrummet en gång sjöd av aktivitet – men så ligger också åratal av arbete bakom förvandlingen.
– Åtta år av städning är lång tid. Men om vi tittar på liknande arbeten i andra länder har det gått snabbt. Vi har varit effektiva, säger Johan Flygare, drifts- och anläggningschef på Svafo.
Som namnet antyder var R2 landets andra reaktor. Forskningsreaktorn på Studsviksområdet sattes i drift 4 maj 1960. Drygt 45 år senare – 16 juni 2005 – stängdes den av. Beslutet togs av den privata ägare som tagit över driften från staten.
Själva städoperationen började 2014. Svafo har hållit i kvastarna. Nyköpingsföretaget avvecklar kärntekniska anläggningar och tar hand om kärnavfall från den tidiga svenska kärnforskningen.
– Vi startade ett projekt som syftade till att anläggningen skulle kunna friklassas, så att vi kan riva byggnaden, berättar Sven Ordeus, vd på Svafo.
Sedan dess har byggnaden tömts på 5 000 ton material.
Det mest spektakulära arbetet var att montera ned de två reaktorhärdar som fanns i anläggningen. Med hjälp av robotar delades reaktorhärdarna upp och placerades i betonglådor. Men det mest tidskrävande arbetet har varit att ta hand om det material som inte var radioaktivt, berättar Johan Flygare.
– Det kanske är överraskande. Men material som möjligen kan återanvändas genomgår rigorösa kontroller, säger han.
Svafo ägs av kärnkraftsbolagen som med stort intresse följt arbetet. Flera kärnkraftsreaktorerna i landet är under avveckling och ska genomgå samma process, om än i större omfattning.
– Vi är först ut i Sverige med att ha skapat en friklassningsbar anläggning. Kärnkraftsbolagen har varit intresserade av våra erfarenheter.
Svafo hoppas att Stråssäkerhetsmyndigheten (SSM) ska besluta om friklassning nästa år. Därefter ska den historiska reaktorbyggnaden rivas.
Samtidigt planerar Svafo att bygga en ny anläggning för att hantera tunnor med historiskt avfall från bland annat den svenska kärnkraftens barndom. Kanske byggs anläggningen just på den platsen där R2 låg.
– Arbetet med avfallet blir unikt. Just nu forskar vi fram vilka metoder som kan användas, säger Sven Ordeus.