Efter att Yrkesakademin stängde alla sina utbildningar i Nyköping, och 27 andra runt om i landet, ska Arbetsförmedlingen lösa situationen för eleverna som nu står utan utbildning.
När eleverna i Nyköping fick veta att skolorna skulle stänga gick det endast tio dagar tills att skolorna bommade igen.
Att Yrkesakademin har haft dålig ekonomi har varit känt av Arbetsförmedlingen sedan ungefär ett år. Trots det har inga åtgärder vidtagits.
– Det är information som vi inte kan göra så mycket med. När bolaget ansökte om rekonstruktion i september förstod vi att det kunde påverka våra avtal men exakt hur de påverkades fick vi veta för drygt två veckor sen, säger Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse.
Alla elever på maskinanläggningsutbildningen har fått en lösning i form av utbildning på annan ort, eller blivit inskrivna på annan ort med endast praktiken kvar, som har kunnat göras i Nyköping. Elever har blivit inskrivna i Linköping, Stockholm och Eskilstuna.
På lastbilsutbildningen i Nyköping gick strax över 20 elever och av dem står fortfarande tolv utan utbildning.
En elev som SN tidigare pratat med har fortfarande inte fått någon ny skola att gå till. Hen tycker att Arbetsförmedlingen gör så gott den kan men också att det råder orättvisa kring fördelningen av platser. Eleverna ombads att inte ringa till skolorna själva utan i stället vänta på att Arbetsförmedlingen skulle lösa en plats. Trots det har två elever fått en plats på annan ort, för att de tog saken i egna händer.
– Orättvisan känns av. Det är först till kvarn som gäller, säger eleven.
Arbetsförmedlingen tittar på både privata körskolor och på en eventuell direktupphandling med någon annan leverantör, för att lösa situationen. En upphandling tar vanligtvis lång tid och överklagas den tar det ännu längre tid.
– Det jag kan säga är att vi tittar på alla möjliga alternativ för eleverna. Vi har också ett ansvar för att se till att alla våra leverantörer följer de avtal de ingått i, säger Therese Jansten.
Senast de gjorde en kontroll var den 13 september, då utan några dokumenterade anmärkningar.
Vad har detta kostat Arbetsförmedlingen?
– Det vet jag inte men det är något som kan bli intressant att titta på när vi är färdiga med den här processen, säger han.
Vad tar ni med er för lärdom från det här?
– Mycket. Vi jobbar bland annat med att förbättra våra prognoser över förväntade volymer under avtalsperioden, så att affärsförutsättningarna kan bli mer träffsäkra, säger Martin Kruse.