Södermanlands Nyheter har tidigare rapporterat om arbetssituationen på Mariebergsgårdens demensavdelning i Nyköping och när Yngve Gustafson får höra om nyheten blir han inte förvånad.
– Bristerna inom både äldreomsorgen och demensvården är enorma i hela Sverige, säger Yngve Gustafson.
Läkaren och professorn Yngve Gustafson har föreläst om demenssjukdomar i minst 30 år. Han har skrivit flera vetenskapliga artiklar i ämnet men är kanske mest känd för att ha medverkat i tv-programmen "Sveriges bästa äldreboende" och "Sveriges bästa hemtjänst". Även om han inte besökt Mariebergsgården så kan han peka ut flera problem inom demensvården i Sverige.
– Ett stort problem är övermedicinering eller helt onödig medicinering. En del av den psykofarmaka som ofta används är avsedda för schizofreni och kan ge fruktansvärda biverkningar hos människor med demens.
Enligt Gustafson har det gjorts mätningar som visar hur medicinerna fördubblats från att en person insjuknat till att denne hamnar på ett äldreboende eller en avdelning för demenssjuka.
– Hälften med demenssjukdom lider av sömnapné, alltså andningsuppehåll under sömnen. Då är det direkt farligt att ge dem läkemedel som opiater, ångestdämpande och sömnmedel då det hämmar andningen.
Med det förlängs andningsuppehållet och den demenssjuke riskerar att få bestående hjärnskador under sömnen. Övermedicineringen hänger ofta ihop med bemanningen och kompetensen på arbetsplatsen, enligt Yngve Gustafson.
– Till de flesta av reaktionerna hos en demenssjuk kan man hitta en bakomliggande orsak, men då kräver det att det finns tid och att man har kunskap. Det krävs läkare som är speciellt kunniga om olika symptom hos människor med demenssjukdom.
Felmedicineringen bidrar även till ett annat mycket stort problem inom demensvården: Svält.
– Vi har många som också svälter ihjäl inom demensvården. De kan inte alltid känna igen lukten eller känna igen smaken. Man kan ha svårigheter att tugga och svälja till exempel. Medicinerna gör också att de ibland kan ha svårt att tillgodogöra sig den näring de behöver.
Näringsbristen påskyndar demenssjukdomen liksom bristen på stimulans och lämplig aktivitet, enligt Yngve Gustafson.
– Får inte en demenssjuk stimulans kan de försämras dubbelt så fort. Det är en katastrof för den individen som drabbas och för de närstående.