Facket slår larm – fara för hälsa hos människor och djur

Anställda på länsstyrelsen larmar om en ohållbar arbetsmiljö som leder till sjukskrivningar och fara för sämre djurhälsa. Nu har förhållandena anmälts till Arbetsmiljöverket.

Anna Forsberg är arbetsplatsombud för fackförbundet ST på länsstyrelsen. Enligt henne är arbetsmiljön på enheten för djurskydd och veterinära frågor ohållbar.

Anna Forsberg är arbetsplatsombud för fackförbundet ST på länsstyrelsen. Enligt henne är arbetsmiljön på enheten för djurskydd och veterinära frågor ohållbar.

Foto: Johannes Tångeberg

Nyköping2024-04-29 06:23

Nyheten i korthet

  • Anställda vid länsstyrelsen larmar om ohållbar arbetsmiljö som leder till sjukskrivningar och potentiell risk för djurhälsa.
  • Situationen har rapporterats till Arbetsmiljöverket, med krav på snabba och konkreta åtgärder från arbetsgivaren.
  • Höga arbetsbelastningar och brist på vikarier pekas ut som grundproblemen. Arbetsmiljöverket förväntas snart besöka arbetsplatsen.

– Det som behövs nu är att arbetsgivaren kommer med en handlingsplan som är snabb och konkret, så att de anställda kan njuta och återhämta sig över sommarsemestern, i stället för att oroa sig för hur det ska bli när de kommer tillbaka.

Det säger Anna Forsberg, arbetsplatsombud för fackförbundet ST på länsstyrelsen.

Tidningen har tidigare berättat om att skyddsombud slagit larm om arbetsmiljön på länsstyrelsens enhet för djurskydd och veterinära frågor. Men enligt ombuden har arbetsgivaren inte visat hur den ska komma till rätta med problemen. Därför har de nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, som ska besöka arbetsplatsen.

– Det blir ju förhoppningsvis en hjälp både för oss fackliga och för myndigheten, säger Anna Forsberg.

undefined
Länsstyrelsens personal hinner inte med förebyggande besök, vilket gör att de riskerar att inte upptäckta missförhållanden i tid. Bilden är från ett annat sammahang.

Hon konstaterar att arbetet som djurskyddshandläggare i sig är påfrestande, och att personalsituationen på enheten gör det än tuffare. 

Det ansträngda personalläget gör att man tvingats till hårda prioriteringar, med mycket administrativ handläggning i stället för fysiska besök hos djurägarna. Detta riskerar i sin tur att leda till att missförhållanden upptäckts för sent – och att djur far mer illa än vad de gjort om personalen kunnat göra fler förebyggande besök, enligt Anna Forsberg.

– När de väl kommer ut får de se fruktansvärda misärer som både människor och djur lever i.

Arbetet innehåller också hotfulla situationer.

– Det är många som inte förstår och accepterar situationen som de har hamnat i och de ser bara det negativa i att man kommer. Så det blir ju hot.

undefined
Länsstyrelsen arbetar med tillsyn av både lantbruksdjur och hundar och katter. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Enligt Anna Forsberg är det många på enheten som är eller har varit sjukskrivna. Och arbetsmiljön gör att fler riskerar att bli sjuka, menar facket.

– Så även de som är friska bör ha en arbetsanpassning för att inte bli sjuka, säger Anna Forsberg.

Roten till problem är enligt henne en orimligt hög arbetsbelastning, vilket i sin tur beror på att det inte tagits in vikarier i samband med att ordinarie personal varit ledig eller sjuk.

Christopher Lagerqvist är chef för länsstyrelsens landsbygdsavdelning. Han säger att han välkomnar Arbetsmiljöverkets besök och att alla, både chefer och personal, är inriktade på att lösa problemen.

– Är det så att Arbetsmiljöverket hittar något som vi kan göra bättre, så ska vi naturligtvis göra det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!