Det är bistra tider i dubbel bemärkelse. Termometern visar minus 15 grader ena dagen och 13 nästa. Kölden kryper in i kroppen och trots att man kommer inomhus tar tid att innan man tinar upp.
De bistra tiderna märks bland annat i den färska undersökning Finansinspektionen och Folkhälsomyndigheten låtit göra om ekonomisk ohälsa. Många känner en oro eller stress över sin ekonomi, vilket kan leda till negativ påverkan på hälsan, enligt undersökningen.
– Ekonomisk oro skapar en sårbarhet. Vi ser därför ett behov av att rusta individer genom bland annat finansiell folkbildning, kommenterar Sofia Tyréus, senior projektledare för finansiell folkbildning på FI, med anledning av studien.
Undersökningen visar också att en av tre har haft svårt att klara löpande utgifter för mat och hyra det senaste året.
Det är en bild som även lokala organisationer noterat. Stadsmissionen tvingades nyligen stänga sin kölista för människor som behöver hjälp med mat. Kön är 40 personer eller familjer lång. Den är nu full.
Svenska kyrkan och Nyköpings församling delade till jul ut pengar till behövande. 340 personer och familjer fick julpengar den här gången. 90 fler än tidigare. Dessutom har klädförråden sinat.
Vid Stadsmissionens härbärge på Brunnsgatan i centrala Nyköping traskar Mia in. Hon har en till brädden fylld plastkasse med tomburkar och plastflaskor på sin rullator.
– Det är skönt att kunna komma hit och sätta sig en stund, säger Mia, som tidigare arbetat inom hemtjänsten och som städare.
Nu är hon pensionär. Det är även Dan som sitter vid bordet intill. Han har arbetat som taxi- och långtradarchaufför.
– Jag kommer hit ett par gånger i veckan för att få träffa folk. Det är ett andningshål. Annars sitter jag mest hemma, säger Dan.
Petra Knutsson är chef för Stadsmissionen i Nyköping. Hon har noterat att allt fler behöver hjälp på olika sätt.
– Det handlar om överlevnad. Människor i utsatthet far illa, man får till exempel inte samma vård som andra, säger Petra Knutsson.
Därför har Stadsmissionen en mottagning där personer kan få hjälp med enklare vård- och omsorgsinsatser, hälsofrämjande samtal och stöd att söka för vidare vårdinsatser.
Stadsmissionen har även startat projektet "Bostad först". Att egen bostad är en mänsklig rättighet. En metod som man plockat från USA.
Petra Knutsson har arbetat på Stadsmissionen i två år. Hon uppskattar sitt jobb.
– Det är så påtagligt och man gör skillnad varje dag, säger hon.
Stadsmissionens härbärge har tio sängplatser, åtta av dem för män. I genomsnitt övernattar fyra personer på härbärget. Det kan vara ett tecken på att hemlösheten inte är så stor.
– Det är svårt att säga exakt hur många hemlösa som finns i Nyköping-Oxelösund, säger Aniola Nilsson (M), socialnämndens ordförande i Nyköping.
Nya siffror om hemlöshet kommer från Socialstyrelsen i februari.
Nyköpings kyrkoherde Ylva Evensen tycker Stadsmissionen gör ett viktigt arbete och är "tacksam över att det finns ett härbärge", vilket inte fanns för några år sedan. Kyrkan är starkt delaktig i Stadsmissionens verksamhet.
Det är även företag som bland annat Schneider, Sörmlands sparbank, Länsförsäkringar, Sunlight och Hotell kompaniet, och Nyköpings kommun.
Men fler behövs, säger Petra Knutsson. Som privatperson kan man skänka pengar eller hjälpa till som volontär med att dela ut matkassar, hämta mat i butiker.