– Det är jättekul och personalen är peppad, säger Therese Malkén, styrelseordförande i föräldraföreningen som driver förskolan Buskis.
Numera har förskolan en så kallad I ur och skur-pedagogik:
– Vi ville ställa om för att vi tror på den pedagogiken. Den ligger ganska nära hur vi arbetade innan, att lära ute i naturen och plocka in friluftslivet. Vi tänker att själva konceptet ligger rätt i tiden. Vi behöver bli mer miljömedvetna och ta hand om miljön.
– Man jobbar upplevelsebaserat, så man går ut och upplever i den rätta miljön. Vi jobbar mycket med hållbar utveckling, med att vårda vår jord, säger barnskötaren Camilla Hallberg.
Omställningen till I ur och skur-pedagogik har blivit väl mottagen, säger Therese Malkén:
– Några är mer entusiastiska än andra, men mig veterligen har vi inte fått några negativa reaktioner. Att vi ställer om har kommit från föräldrahåll initialt.
I nuläget finns 17 barn på förskolan och det finns plats för totalt 20, berättar Therese Malkén.
– Det är en utmaning att vara en förskola på landsbygden. Upptagningsområdet är inte jättestort och det finns fler förskolor i närheten som också bedriver god verksamhet.
Förskolan Buskis startade 1990 och drivs av en föräldraförening.
– Föräldraföreningsdelen är fantastisk, men kan också skrämma en del när man inte vet vad det innebär. En del har den förutfattade meningen att man ska in och jobba i verksamheten med barnen, vilket inte stämmer i vår verksamhet. Det finns många myter som vi måste jobba runt, säger Therese Malkén.
Föreningen har tidigare brottats med ekonomiska utmaningar, vilket tidningen rapporterat om.
– Klart vi hoppas att fler nu får upp ögonen för förskolan. Vi vill ha fler barn för vi har en väldigt bra förskola, och vi behöver ha fler barn för att få ett ännu tryggare ekonomiskt läge, säger Therese Malkén.
I ur och skur grundades 1985 och pedagogiken har sina rötter i Friluftsfrämjandet. Stort fokus ligger på lärande i utomhusmiljöer.
– En fördom är att barnen aldrig får vara inne, men så är det inte. Det är barnens bästa i första hand. Den stora skillnaden är att man bedriver lite mer undervisning utomhus.
Therese Malkén är förväntansfull inför framtiden:
– Att få till mat och sömn ute för barnen är första målet. Vi har köpt in små sovkojor, de är jättesöta. Jag vill sova där, säger hon och skrattar.