På skolgården skiner vårsolen lite trevande. Här är det inte så många skolbarn som sitter still. Några spelar fotboll, några klättrar i en klätterställning. Eleverna på Östra skolan i Nyköping kan verka ovanligt alerta, men det är nog ingen slump.
Enligt en studie från Världshälsoorganisationen, WHO, är svenska barn några av de mest stillasittande i världen. Det har Östra skolan tagit fasta på att förändra, med olika insatser för att få till mer rörelse i elevernas vardag.
Som första skola i kommunen jobbar de enligt organisationen Generation Pep:s handlingsplan för att skapa hälsosamma vanor hos barn.
– Syftet är att få till mer aktiva skolor, genom mål som till hälften handlar om mer rörelse och hälften om bra mat, säger Marlene Axelsson, ansvarig för projektet på skolan.
Hon jobbar dagligen med att skapa gemensamma rörelseaktiviteter för barnen på rasterna.
– Jag eller någon av fritidspedagogerna samordnar. I dag körde vi stafett, men det kan också handla om bandy eller hela havet stormar med rockringar.
Skolans rektor, Mirza Ljuca, är nöjd med resultatet.
– Det har blivit ett jättelyft. Det skapar en trygghet och ökad rörelse på rasterna. Det blir inte att eleverna bara strosar omkring, utan de är mer aktiva, säger han.
Sjätteklassarna Tyra Hedensjö, Maryam Ismail och Samiya Haybe intygar att det blivit skillnad.
– Nu finns det alltid nåt att göra. Har man inte så många kompisar och inte nåt att göra på rasten så kan man alltid komma till Marlene, för där känner man sig alltid välkommen, säger Tyra Hedensjö.
– Och då hittar man också nya vänner, från andra årskurser som man kan lära känna och så, lägger Samiya Haybe till.
I matsalen jobbar personalen för att skapa nyttigare måltider, och med mat som eleverna tycker om. Äter de upp maten så orkar de också prestera bättre i skolan, är tanken.
Skolan låter elever tycka till om maten, vad de gillar och vad som gör att de äter upp eller lämnar kvar mat.
– Fiskgratäng är inte gott, säger Maryam Ismail.
– Jag gillar inte broccolisoppan. Den är lite vattnig. Men jag gillar tacosoppa, säger Tyra Hedensjö.
– Vi har gjort flera förändringar för att förbättra måltiderna, i samråd med eleverna. Mer av maten tillagas på plats och den har blivit fräschare. Matsalsmiljön och ljudnivån här är också trevligare, säger rektor Mirza Ljuca.
I flera sörmländska kommuner satsas på gratis frukost för alla elever, med motivering att förbättra prestationerna i skolan. Nyköpings kommun har ännu inte hoppat på tåget, men Östra skolan funderar på att gå före och testa på egen hand, berättar Mirza Ljuca.
– Då skulle vi kunna se till att alla elever startar dagen med mer ork, helt enkelt.
Tyra Hedensjö tycker att det låter som en bra idé:
– Jättebra, vissa äter inte frukost på morgonen hemma. Man får ju energi när man äter och då är det lättare att komma igång med skolarbetet sen.
– Och så finns det barn som inte får frukost för de har det svårt hemma. Får de mat här istället, då är det bra också, säger Samiya Haybe.
Tror ni att det kan påverka elevers skolresultat?
– Ja, det tror jag det skulle göra, säger Maryam.
Östra skolans sätt att fokusera på rörelse och kost för en hälsosammare vardag för barn kan så småningom bli en standard för alla stadens skolor. Det hoppas i alla fall projektansvariga Marlene Axelsson.
– Jag tycker att vi borde ha det här på alla skolor, så att det kan sprida sig till andra delar av staden.