Historiska byggnaden rivs – gör väg för nya resecentrum

Rivningsarbetet är igång. Nu är det dags för grävmaskinens grip att sätta klorna i det historiska lokomotorstallet vid järnvägsstationen i Nyköping. "Framtiden ska fram", säger arbetsledaren.

Kollegorna Oliver Fredberg och Ola Ottosson från entreprenören Mariest är på plats på torsdagen när rivningen av lokomotorstallet sätts igång. De berättar att det som är helt och fint sparas, som takpannor.

Kollegorna Oliver Fredberg och Ola Ottosson från entreprenören Mariest är på plats på torsdagen när rivningen av lokomotorstallet sätts igång. De berättar att det som är helt och fint sparas, som takpannor.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-05-11 15:35

– Det är klart att det är tråkigt, säger Niklas Larsson som med sin fru Laddawan Changyim Larsson driver Nyköpings järnvägscafé.

Kaféet i den lilla tegelbyggnaden ligger ett stenkast från det hundraåriga lokomotorstallet. Från fönstret ser de dagligen det kulturhistoriska arvet. Här där de små lokomotorerna, som användes för godstransport och växling på stationen, huserade en gång i tiden.

Nu rivs det för att lämna plats åt nya resecentrum. Byggnaden har röjts, sanerats och taktegel har plockats bort av personal från rivningsfirman Mariest. Och under torsdagen var det dags för grävmaskinen att hugga in i träbyggnaden.

– Vi börjar med att skrapa teglet. Efter det tar vi väggar och tak, säger Oliver Fredberg som är den som roddar spakarna i hytten.

undefined
Nu är rivningsarbetet av det historiska lokomotorstallet vid järnvägsstationen i Nyköping igång.

Han beräknar att rivningen kommer att ta drygt en vecka. Egentligen skulle det kunna bli klart tidigare. Men eftersom det är papp i väggarna som måste sorteras bort, tar det sin tid. Arbetstakten påverkas också av hur mycket det blåser.

– I 100 år har det samlats damm här. Det är inte bra om det kommer en vindpust som sprider ut det, förklarar arbetsledaren Ola Ottosson och fortsätter:

– Vi måste hela tiden tänka på dem som är runt omkring.

För att undvika att damm tar följe med eventuell blåst, sprutar de med vatten. På så vis sjunker dammet och stannar på marken.

Ola Ottosson kan tycka att det är synd att riva fina byggnader.

– Men framtiden ska fram, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!