Beppemössans riktiga historia: "Det var den billigaste"

Om studentkassan inte varit så skral hade Beppemössan varit en keps. Och traditionen drar mot 50 år nu, inte 40. Det enligt mannen som sålde de första mössorna.

"Det var inte Beppemössan de ville ha", säger John Ekoff och berättar varför det blev som det blev.

"Det var inte Beppemössan de ville ha", säger John Ekoff och berättar varför det blev som det blev.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-05-03 11:23

Nyheten i korthet

  • Beppemössan, en tradition bland gymnasieelever i Nyköping, har en historia kopplad till ekonomi.
  • Ursprungligen ville eleverna på 1980-talet ha en passande keps till sina långärmade studenttröjor, men de var för dyra.
  • Beppemössan, som var den billigaste och lättaste att skriva på, blev istället det självklara valet.

Vid valborg försökte SN nysta i historien bakom Beppemössan – en fiskehatt som ofta bars av teveprofilen Beppe Wolgers – och hur den blev en studenttradition i Nyköping. Då landade vi i det tidiga 90-talet, och att Nyköpings hembygdsförening tog initiativet att samla ungdomarna för ett litet firande. Då var Beppemössan given.

Artikeln fick Nyköpingsbon John Ekoff att reagera. Enligt honom är just själva mössan nämligen äldre än så – och har en krasst ekonomisk förklaring.

undefined
Beppefirandet innebär att gymnasieskolornas tredjeårselever under Valborg samlas, och skriver sitt namn och färgglada hälsningar i varandras Beppemössor. Arkivbild.
undefined
Det var som AIK och Djurgården ungefär, säger John Ekoff om rivaliteten som kunde bli mellan Gripenskolan och Tessinskolan.

På 80-talet arbetade han på det egna företaget Tex-Print i Nyköping, idag Prendo där han är vd. På den tiden tog studentföreningarna för Gripenskolan och Tessinskolan fram långärmade tröjor med tryck – och till dem ville de ha en matchande keps.

Kepsarna kostade dock tolv kronor styck – över föreningarnas budget.

John Ekoff visade dem då den enklare Beppemössan, som kostade fem kronor:

– Det var den billigaste i hela sortimentet och så var den tacksam att skriva på också.

Resten är historia. Tröjor och mössor fick olika tryck. Tröjans ärmar, bröst och rygg utsmyckades med bland annat texten "Student 1987" eller annat årtal, och Beppemössan fick bära skolans namn.

På den tiden fanns bara Tessinskolan och Gripenskolan, vilket under en period skapade lite rivalitet dem emellan, berättar John Ekoff.

– Mest på ett skojsamt sätt men man ville markera vilken skola man tillhörde. Ibland kunde det vara lite gliringar i trycket. Det var som AIK och Djurgården ungefär, säger han och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!