– Vi har börjat lite grand under maj månad, men den radioaktiva demonteringen startar efter sommarsemestrarna. Någon gång i oktober tror jag att vi kommer börja köra ner avfall till Studsvik, säger Sven Ordéus, som är chef för Svafo.
Tidningen har tidigare skrivit om att Ågerstaverket, ett mindre kärnkraftverk i Stockholmsförorten Farsta, ska monteras ner. Anläggningen har legat i malpåse sedan 1970-talet och snart ska bergrummet det är beläget i stängas för gott.
– Det handlar om max 200 lastbilar och det kommer att bli ungefär en lastbil i veckan. Sedan hoppas jag att vi kan friklassa en del av materialet och skicka det till återvinning, fortsätter Ordéus.
Svafos har ett bergrum i Studsvik som byggdes i mitten på 1980-talet. Det fungerar som mellanlager och här ska det kontaminerade avfallet från kärnkraftverket i Farsta lagras i väntan på att slutförvaret i Forsmark byggts ut.
Hur farligt är det här radioaktiva materialet?
– Det handlar om låg- och medelaktivt avfall. Det högaktiva plockades bort redan när Ågestaverket stängde på 70-talet. Sedan kör vi det i speciella behållare som skyddar mot strålningen. De är så robusta att de klarar av att falla från vissa höjder. De kommer att hålla, det är de gjorda för, säger Ordéus.
Han hoppas att en del av avfallet går att återvinna.
– Vi får se vad det tar vägen. En del metall kanske kan smältas ner och återvinnas av Cyclife som är ett av de andra företagen som har verksamhet i Studsvik.