Ilska när äldreomsorgen bantas: "Känns som ett hån"

Många krävde mer resurser till äldreomsorgen när pandemin härjade som värst. I Nyköping väntar i stället personalminskningar. "Det känns som ett hån", säger undersköterskorna Sofia Bredberg och Ted Wahlgren.

Efter uppmärksamheten i samband med pandemin känns nedskärningarna som ett hån, säger Sofia Bredberg och Ted Wahlgren på Koggens äldreboende.

Efter uppmärksamheten i samband med pandemin känns nedskärningarna som ett hån, säger Sofia Bredberg och Ted Wahlgren på Koggens äldreboende.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2021-08-20 07:55

– Redan i dag får vi springa och vi hinner ändå inte med alla arbetsuppgifter, säger Sofia Bredberg, som också är skyddsombud för Kommunal på Koggens äldreboende.

För att minska de ständiga underskotten inom division social omsorg har kommunen tidigare förklarat att man tänker banta organisationen med 70 tjänster. På onsdagen stod det klart att 17 av tjänsterna försvinner från kommunens äldreboenden, 10 från hemtjänsten och 25 från grupp- och serviceboenden.

Redan i dag är villkoren så tuffa att till exempel de genomförandeplaner som ska upprättas för varje boende blir lidande, berättar Sofia Bredberg och vikarierande skyddsombudet Ted Wahlgren.

– Det är ett viktigt dokument. Av genomförandeplanen ska det framgå hur våra boende vill bli bemötta, så att en vikarie kan läsa på och utföra insatserna på ett bra sätt. Men det är inte alltid vi hinner fylla i dem. Det blir inte bättre när vi blir färre, säger de.

Nyligen stod äldreomsorgen i fokus på ett annat sätt. När antalet döda med covid 19 blev oroväckande högt på landets äldreboenden tillsattes en kommission för försöka hitta orsaken. En slutsats var att äldreomsorgen i Sverige varit eftersatt i många år. Nu behövdes mer resurser, menade många.

I stället minskas nu personalresurserna i Nyköping.

– Det är något som många av mina kollegor är väldigt besvikna över. Efter uppmärksamheten i samband med pandemin känns det som ett hån.

De tre fackförbund som berörs har alla motsatt sig neddragningarna. På Kommunal i Nyköping befarar de fackliga företrädarna Sara Üksik och Åsa Samuelsson att neddragningarna ska leda till sämre arbetsmiljö för medlemmarna.

undefined
Redan i dag får vi springa och vi hinner ändå inte med alla arbetsuppgifter, säger Sofia Bredberg och Ted Wahlgren på Koggens äldreboende.

– Stundtals ligger både övertidsuttaget och sjukskrivningarna högt på vissa enheter. När man skär ner på personalen riskerar problemet att öka. Det kan leda till att personer söker sig bort från yrket, säger Sara Üksik.

Samtidigt har Kommunal förståelse för att politikerna oroas över underskotten. Men att minska på antalet tjänster är att prioritera fel, anser de. En bra grundbemanningen är nödvändig för en trygg och säker omsorg och för arbetsmiljön.​

– Divisionen har haft ett dåligt ledarskap i flera år och administrationen har tillåtits växa. Det har lett till ökade kostnader men på golvet har man inte märkt av ökade resurser, säger Åsa Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!