– Det här visar att CNNC ser långsiktigt på affärsrelationen med oss, säger Joakim Lundström, vd på Studsvik Nuclear AB.
I slutet på september kunde tidningen berätta att Studsvik Nuclear AB gjort ett genombrott i Kina – en av världens största och snabbast växande marknader vad gäller kärnteknik. Jätteaffären är värd 100 miljoner kronor. Däremot har namnet på de två kinesiska kunderna hållits hemliga.
Nu står det klart att det statligt ägda CNNC (China national nuclear corporation) är en av kunderna. Bolaget driver flera kärnkraftverk i Kina och har även byggt kärnkraftsanläggningar såväl inom Kina som utanför landets gränser, bland annat i Pakistan. Antalet anställda uppgår till svindlade 100 000 personer.
Det nordiska FoU-center (forsknings- och utvecklingscenter) som CNNC nu öppnar på Studsviks område kommer inledningsvis att ha en eller två personer anställda, berättar Joakim Lundström.
– Tanken är inte att CNNC ska bedriva några egna tester här i Studsvik. Åtminstone inte till en början. I stället handlar det om nätverkande. CNNC vill knyta kontakter med oss på Studsvik men även med andra aktörer i Norden, bland annat med Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
Studsvik Nuclear AB grundades 1947 och är ett av världens äldsta kärnteknikbolag. I dag är bolaget världsledande vad gäller en rad tester av kärntekniskt material. När CNNC förlägger sitt nordiska FOU-center till Studsvik ser Joakim Lundström det som ett erkännande av bolagets erfarenhet och högteknologiska kompetens.
– Det är ett tydligt statement om att de vill ha ett långsiktigt samarbete med oss. Kina bygger ut sin kärnkraft för att minska sina koldioxidutsläpp. Våra tjänster kan hjälpa till att göra kärnkraften ännu säkrare och effektivare och det ser CNNC.
– Dessutom underlättar det framtida eventuella affärer när CNNC finns på plats här i Studsvik.
På grund av coronapandemin deltog ledningen för CNNC och Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, via videolänk när samarbetsavtalen undertecknades på tisdagen. Kinas satsning på kärnkraft ska ses i ljuset av klimatkrisen, menar Gui Congyou.
– Vår president Xi Jinping har förklarat att Kina ska vara fossilfritt senast 2060. Kärnkraften är en viktig del i denna omställning, sa han i samband med undertecknandet av avtalen.