Ledarhundsförare fick lämna restaurang – förbundet kritiserar

"Risken är att mörkertalet är stort", säger Synskadades riksförbund om antalet personer med ledarhund som blir nekade att vara på restauranger. Ett fall från Nyköping hanteras nu av Diskrimineringsombudsmannen.

Nicolina Levander, beredningsutredare på Diskrimineringsombudsmannen och Gunilla Söderström, tillförordnad kanslichef på Synskadades riksförbund.

Nicolina Levander, beredningsutredare på Diskrimineringsombudsmannen och Gunilla Söderström, tillförordnad kanslichef på Synskadades riksförbund.

Foto: Louise Åsenheim/Josefin Sutherland/Privat

Nyköping2024-07-31 15:18

– Vi jobbar för att ledarhundar ska få tillträde till restauranger. Det är självklart för oss att de ska få tillträde, säger Gunilla Söderström, tillförordnad kanslichef på Synskadades riksförbund.

Huruvida ledarhundar ska tillåtas på restauranger är en fråga som blivit extra aktuell sedan en restaurang i Nyköping anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO) när en person nekades sitta inomhus med sin ledarhund.

Att personer med ledarhundar blir nekade av restauranger och livsmedelsbutiker är relativt vanligt, enligt Synskadades riksförbund:

– Det är såklart inte okej. Vi tror att mörkertalet är stort. Ledarhund är ett viktigt hjälpmedel för synskadade. Vi jobbar för att få till en lagändring så att det blir lagstadgat att man ska få ta med en ledarhund dit man behöver, så att det inte kan ifrågasättas eller bli de här diskussionerna, säger Gunilla Söderström.

Nicolina Levander, som har hand om ärendet på DO, vill inte kommentera den pågående utredningen, men säger att den som har en verksamhet är skyldig att se till att diskriminering inte förekommer:

– Det kan innebära att man behöver vidta åtgärder för att anpassa verksamheten. Exakt vilka är svårt att säga, det beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Man ska inte rutinmässigt vägra den som har en ledar- eller assistanshund att vara där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!