– Min förhoppning är att kunna kombinera mitt nuvarande yrke med att vara brandman på deltid, sa Oxelösundsbon Lina Millevik, 38, som under onsdagen deltog i Sörmlandskustens räddningstjänstens prova på-kväll för kvinnor på brandstationen i Nyköping.
Hon är före detta yrkesofficer i flottan. Numera jobbar hon som sjuksköterska.
– Jag brinner för samhället och att kunna hjälpa medmänniskor.
När det var dags för rökdykning var Lina Millevik på hugget. Med en åtsittande ansiktsmask och syrgastuber på ryggen klev hon in i det rökfyllda utrymmet. Där hittade hon en avsvimmad person – i form av en ungefär 70 kilo tung docka – som hon lyckades släpa ut och undsätta.
– Det gav mig blodad tand. Nu är jag ännu mer taggad på yrket.
Även egenföretagaren Helena Kardefelt, 52, som jobbar med hästar på gården i Nyköping, vill bli brandman på deltid.
– Det skulle passa mig. När man har gård är man lite av en allsysslare och jag är van vid tunga fordon och sånt.
När hon rullade ut en av slangarna från brandbilen och sprutade ner koner med vatten, konstaterade hon att det var hårt tryck.
– Det gäller att hålla i ordentligt. Om man inte står stadigt, ramlar man nog baklänges.
Många kvinnliga brandmän uppger att de blir utsatta för kränkningar på grund av sitt kön. Över hälften av de som slutar säger att orsaken är bristen på jämställdhet, enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Sörmlandskustens räddningstjänst har 150 medarbetare, varav tolv procent är kvinnor. Prova på-kvällen var en del i försöket att locka till sig fler.
Ännu en av de intresserade är Eskilstunabon Cajsa Karlsson, 18. I sommar tar hon studenten och planen är att utbilda sig till brandman.
– Jag tycker om att det är praktiskt och oförutsägbart. Ingen dag är lik en annan.
Att det är ett mansdominerat yrke är inte ett hinder, säger hon.
Aktiviteten att klättra upp för stegbilens stege – som var hissad till tio meter – för att sedan med ett rep dra upp en tolv kilo kettlebell från marken, var inte heller ett problem för Cajsa Karlsson.
Brandmannen Fanny Nilsson, som själv gått från att vara brandman på deltid till heltid, tycker att kvällen blev lyckad.
– Det har varit jättekul. Jag hoppas att vi kan få till fler träffar så att fler får känna på hur det är att vara brandman.