De bakar Nyköpings godaste kanelbulle – enligt läsarna

Inför kanelbullens dag höll SN en omröstning där läsarna fick rösta fram vem som säljer Nyköpings godaste bulle. Nu står vinnaren klar.

Konditori Kronan bakar vanligtvis sina bullar med mandelmassa.

Konditori Kronan bakar vanligtvis sina bullar med mandelmassa.

Foto: Fred Balke

Nyköping2023-10-04 06:26

– Det känns jättekul! Det är flera kunder som varit inne och sagt att de röstat, säger Emelie Pettersson, ägare för Kronans konditori som vann omröstningen.

Varför tror du att ni vann?

– För att vi har goda bullar, antar jag. Det känns som att det här verkligen är ett bullställe. 

undefined
Kajsa Boström, cafébiträde på Kronan, ser fram emot dagen. "Hon är så stresstålig!" säger Emelie Pettersson.

Kajsa Boström, cafébiträde på Kronans konditori, ser fram emot bulldagen.

– Det blir säkert stressigt, men det är klart att jag ser fram emot det. Det är alltid kul när det är mycket folk, säger hon.

Förtjänar ni att vinna omröstningen?

– Ja, det tycker jag verkligen. Hemligheten bakom en bra bulle är att den är hembakt, och har mycket fyllning.

Folk är vana vid att köpa bullar på Kronan, säger ägaren Emelie Pettersson.

När jag tog över visste jag inte vad som skulle gå bäst, men det står klart att det är bullar som går bäst. Det är en rolig dag. Man träffar många människor, och en del kunder som inte alltid är här annars.

undefined
Konditori Kronan bakar vanligtvis sina bullar med mandelmassa.

Vad är hemligheten bakom Nyköpings bästa bulle?

– Det är att vi bakar med mycket smör. Riktigt smör. Och mycket fyllning. I vanliga fall har vi mandelmassa, men på kanelbullens dag kör bakar vi några utan för att anpassa för alla som är allergiska.

Det är inte kärlek som är hemligheten?

– Det är det väl också. Och duktiga bagare, såklart.

Kanelbullens dag kräver planering. En vanlig dag säljer konditoriet ungefär 25 kanelbullar, men på onsdagen planerar de att baka 600 bullar i förväg – och ha bagare som står och gör nya under dagen.

– Vi kommer att vara några fler som jobbar än vanligt. Vi är två som kommer in och bakar direkt på morgonen och sedan en som kommer lite senare, så att vi ska kunna baka hela dagen och ha färska bullar.

undefined
"Det här är liksom min dröm. Jag har svårt att hålla mig härifrån", säger Emelie Pettersson om att äga ett konditori.

Efter att Emelie Pettersson gått klart restaurangskolan 2003 började hon på Mekka konditori. Hon har varit ägare för Kronan sedan 2021.

– I början gillade jag själva bakningen, att göra tårtor, mest. Nu tycker jag det är roligare att vara ute och träffa kunder.

Ett café, säger Emelie Pettersson, ska vara en plats där folk trivs.

– Jag kan känna när jag går igenom lokalen och folk skrattar att jag blir lycklig, att de trivs och har det bra. Men det är klart att det handlar om gott fika också.

På fritiden hänger Emelie Pettersson mycket på stans andra konditorier.

– Det finns väldigt många bra i Nyköping. Men jag är inte ledig så ofta, jag jobbar sju dagar i veckan.

Är inte det för mycket?

– Jo, men det här är liksom min dröm. Jag har svårt att hålla mig härifrån.

Så här röstade läsarna

Totalt 895 personer svarade på frågan "Var äter man Nyköpings godaste bulle". De här caféerna fick flest röster:

1. Kronans Konditori, 230 röster

2. Mekka konditori, 158 röster

3. Hellmanska gården, 105 röster

4. Ohlsons brödbod, 80 röster

5. Café Aktersnurran, 45 röster

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!