Nyköping har precis som många andra kommuner i landet haft problem ett utbrett bruk av det lagliga rusningsmedlet lustgas. Detta försökte kommunen få bukt med genom en ny lag som trädde i kraft den 12 juni i år. Men länsstyrelsen som prövat lagen har nu stoppat den. Polisen står nu utan mandat att beslagta alkohol och lustgastuber på offentliga platser.
Kommunfullmäktige beslutade vid ett möte tidigare i juni att omformulera den lokala ordningsföreskriften, som reglerar vad som gäller på kommunens offentliga platser.
"Alkoholhaltiga drycker överstigande 2,25 volymprocent alkohol samt läkemedel och kemikalier i syfte att uppnå berusning, får inte förtäras eller brukas på offentlig plats", fastställde lagtexten som länsstyrelsen upphävde.
Det innebär att det nu är fullt lagligt att dricka alkohol och bruka lustgas på offentliga platser i Nyköping.
– Länsstyrelsen har inga ambitioner att förstöra för kommunen eller polisen på något sätt, utan det här handlar om hur man formulerat bestämmelsen, säger Christian Finnerman, chefsjurist på länsstyrelsen Södermanland.
Länsstyrelsen har i uppgift att snabbt granska lokala lagföreskrifter och "granska så att lagstiftningen inte går för långt", förklarar han.
– Det är ingripande lagstiftning gentemot enskilda individer, och då krävs precision. "Kemikalier och läkemedel" är alltför brett formulerat. Det är det vi reagerar på.
Länsstyrelsen skickar även bakläxa på alkoholen. Gränsen vid 2,25 procent är för lågt satt. Rådande praxis drar gränsen vid 3,5 procent.
– Man ska kunna dricka en folköl från mataffären på offentliga platser, helt enkelt, säger Christian Finnerman.
Kommunalrådet Urban Granström (S) säger att kommunen just nu undersöker hur de ska agera – om de ska försöka omformulera lagen eller överklaga beslutet.
– Vi har inte hunnit landa i något riktigt än, säger han.
Lokalpolisområdeschef Johan Levin oroar sig inte över att paragrafen strukits – polisen jobbar vidare med de lagar som finns.
– När det kommer till lustgas är det ingen skillnad från innan vi hade lagen. Gällande alkoholen kan vi omhänderta personer som är så berusade att de inte kan ta hand om sig själva, och minderåriga kan vi beslagta alkohol ifrån.