Skolföräldrar oroliga över sparkraven: "Riktigt dåligt"

Stora pengar ska sparas inom skolan. "Riktigt dåligt" säger Tina Hornvall, som har barn i Sjösa skola.

Tina Hornvall med barnen Fanny, Tyra och Troy vid Sjösa skola. Tina Hornvall tycker det är ”riktigt dåligt att ta resurser från skolan".

Tina Hornvall med barnen Fanny, Tyra och Troy vid Sjösa skola. Tina Hornvall tycker det är ”riktigt dåligt att ta resurser från skolan".

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-04-22 16:50

Skolan inom Nyköpings kommun går mot stora underskott. Högstadiets prognos pekar mot ett underskott på över 25 miljoner kronor. Grundskolans förskoleklass till årskurs sex går mot ett underskott på närmare 35 miljoner kronor.

Åtgärder måste vidtas på kort och även lång sikt. 

För skolorna Brandkärr, Långberg och Tystberga har ett besparingskrav på 16 miljoner kronor presenterats. Det får Tystbergabon Mattias Vesterström att sparka bakut.

undefined
Tystberga skola.

– Jag blir jätteorolig. En landsbygdsskola som vår kräver mer pengar. Det kostar till exempel att köra barnen till språkval och simundervisning i Nyköping, säger Mattias Vesterström.

På Tystberga skola går 91 elever.

undefined
Sjösa skola.
undefined
Stenkullaskolan.
undefined
Rosenkällaskolan.

För skolorna i Bryngelstorp, Stenkulla, Rosenkälla och Sjösa har besparingskrav på nästan tio miljoner kronor presenterats för politiker. Föräldern Ann-Sofie Pettersson valde att bosätta sig i Sjösa just med tanke på närheten till skolan och dess storlek.

– Det är ingen nyhet att skolorna blöder pengar. Man borde planera bättre och nu kommer eleverna att drabbas, säger Ann-Sofie Pettersson.

Sjösa skola har drygt 100 elever. 

– Klart jag blir bekymrad när man ska spara på våra barn, säger Maria Davidsson, Sjösa.

undefined
Fredrik Gustavsson och Anita Zurbuchen Gustavsson med barnen Johan, Elin och Madeleine är bekymrade över att så mycket pengar ska sparas inom skolan. Vad kommer hända med till exempel Sjösa skola då? undrar de.

– Vi är väldigt nöjda med Sjösa skola men det är riktigt dåligt att spara på skolans resurser, säger Tina Hornvall, Sjösa, som just hämtat barn i skolan.

Vid skolan blåser nordanvinden ut i Sjösafjärden. Fredrik Gustavsson och Anita Zurbuchen Gustavsson hämtar tre barn i skolan. De är också bekymrade över besparingarna och hur det påverkar skolans framtid.

– Börjar man spara för mycket blir det inte mycket kvar, säger Fredrik Gustavsson.

Besparingskravet inom skolan är totalt 79 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 100 tjänster. Men samtidigt som skolan ska spara har Nyköpings kommun de senaste åren redovisat ekonomiskt plus. År 2022 blev det 212 miljoner kronor, året innan 179 miljoner.

– Man kan fråga sig vad man lägger pengar på då, säger Tina Hornvall.

undefined
Tina Hornvall har sina barn på Sjösa skola.

Maria Stenberg arbetar som lärare. Hon var tidigare verksam inom den kommunala skolan i Nyköping, men valde att sluta på grund av ständiga sparkrav och ökad arbetsbelastning. Arbetsbelastningen lär inte bli mindre med sparkraven, säger hon.

– Man tänker fel och måste prioritera annorlunda, säger Maria Stenberg, som har barn på Sjösa skola.

I slutet av den här månaden ska besparingsåtgärder presenteras av tjänstemännen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!