Många riskerar uppsägning när skolan ska spara

Skolan går mot ett underskott motsvarande 100 anställda. Det finns annat att spara på inom skolan, anser oppositionen. Hur allt blir är ännu högst oklart.

Torbjörn Olsson (C), Malin Karlsson (SD), Sofie Hallgren Remnert (L) och Jessica Johansson (L) är bekymrade över besparingarna inom skolan.

Torbjörn Olsson (C), Malin Karlsson (SD), Sofie Hallgren Remnert (L) och Jessica Johansson (L) är bekymrade över besparingarna inom skolan.

Foto: Tommy Kägo

Nyköping2024-04-19 16:19

Nyheten i korthet

  • Nyköpings kommun står inför ett underskott på 79 miljoner kronor inom barn- och ungdomsnämnden, vilket i pengar motsvarar närmare 100 anställda.
  • Oppositionen kritiserar majoritetens prioriteringar och menar att det finns andra områden att spara på, istället för att riskera uppsägningar.
  • Det är oklart hur kommunen ska hantera underskottet. Personal sägs vara den tyngsta faktorn, men åtgärder som diskuteras inkluderar "intäktsökning" och "minskning av antal förskolor".

Torbjörn Kock är barn- och ungdomsnämndens ordförande i Nyköpings kommun där skolan går mot ett underskott på 79 miljoner kronor 2024. Åtgärder måste till.

Men faktum är att nämnden under många gått med underskott. För fem år sedan redovisades ett minus på 35 miljoner kronor mot budget. 2021 var underskottet 27 miljoner.

Samtidigt har kommunen totalt sett redovisat plus. 2022 blev det 212 miljoner kronor, året innan 179 miljoner.

– Vi tycker barn- och ungdomsnämnden får för lite pengar. Vi la mer pengar till skolan i vår budget för i år än den styrande majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna, reds anm), säger Torbjörn Olsson, gruppledare för Centerpartiet.

undefined
Sofia Hallgren Remnert, Liberalerna.

Liberalernas Sofia Hallgren Remnert tycker att det är anmärkningsvärt att den styrande majoriteten satsar pengar på annat än kärnområdena, skolan och omsorgen:

– Här lägger man två miljoner för att skapa ett levande torg. Vi har inte råd att skära i skolan, det kommer vi i så fall få betala för senare.

undefined
Oppositionsrådet Malin Karlsson, Sverigedemokraterna.

Oppositionsrådet Malin Karlsson (SD) tycker också att kommunen prioriterar fel med miljoner på nya resecentrum, hemgårdspassagen och ridanläggningen Nyäng. Hon har ingen "lösning på rak" arm för skolan, men säger att det är fel att "sparka lärare":

– Vi oroas över att småskolor kan läggas ned.

Marco Venegas, gruppledare för Miljöpartiet, säger att besparingar rimmar illa när Nyköpings styrande sagt att kommunen ska ha Sveriges bästa skola 2030:

– Då måste förutsättningarna finnas för det. Vi tycker man kan ta pengar från oförutsedda utgifter.

undefined
Helena Dahlström, gruppledare Vänsterpartiet.

Helena Dahlström, gruppledare för Vänsterpartiet, anser att friskolorna utarmar den kommunala och vill ställa högre krav på friskolorna. Det kan göras på nationell nivå. På lokal nivå kan annat göras, säger hon:

– Kommunen har ju gått med överskott och här borde det göras en del omfördelning. Det behöver satsas på skolan, inte sparas.

undefined
"Det är tufft, den stora kostnaden är personalkostnader", säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Torbjörn Kock, Socialdemokraterna.

Torbjörn Kock (S) tycker att de pengar skolan har att röra sig med är tillräckliga, ur nationell jämförelse. Han säger att underskottet beror på att färre barn föds och att fler väljer friskolor.

Underskottet motsvarar i pengar närmare 100 anställda. Men om så många riskerar att sägas upp vill inte Torbjörn Kock förekomma:

– Ingen aning, det får åtgärdsplanen förtälja.

Bland sparåtgärder nämns även "minskning av antal förskolor".

Nyköpings skolor har runt 1 800 anställda och 400 visstidsanställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!