Frivilliga hjälps åt att samla in plastbitarna

Nu är den Frivilliga resursgruppen i Nyköpings kommun på plats i vassen på Brandholmen för att samla upp de tusentals plasthjulen som finns kvar i naturen efter haveriet på reningsverket.

Va-chef Madeleine Jansson och Maria Forsell, miljöingenjör på tekniska divisionen, leder gruppen med frivilliga ner till vid utloppet där plasthjulen hittades.

Va-chef Madeleine Jansson och Maria Forsell, miljöingenjör på tekniska divisionen, leder gruppen med frivilliga ner till vid utloppet där plasthjulen hittades.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-01-23 11:11

– Det är en nybildad grupp som blev klar med sin utbildning i november. Det här är deras första uppdrag, säger Alexandra Lundgren Bäckström, kommunikatör på Nyköpings kommun.

Hon syftar på kommunens Frivilliga resursgrupp, FRG – en samling frivilliga som rycker in och hjälper kommunen vid kris eller utsatta lägen när ordinarie resurser behöver förstärkning.

undefined
Alexandra Lundgren Bäckström, kommunikatör på Nyköpings kommun, är med på måndagen när Frivilliga resursgruppen håvar in plastkulor i vassområdet på Brandholmen. Hon berättar att arbetet i sker i par, på grund av säkerhetsskäl.

På måndagen är de ute i vassen på Brandholmen för att samla ihop resten av de runt 100 000 små plasthjul som under torsdag förra veckan läckte ut, efter ett haveri på reningsverket i Nyköping.

Kommunen fick då hjälp av räddningstjänsten och Kustbevakningen att håva in bitar ur vattnet. Men det finns plast kvar, som den frivilliga resursgruppen hjälper till att fiska in.

På plats är de sex personer som hjälper till. Två av dem är Ebba Williams och Lennart Spjuth.

– Vi har gått med i FRG och kan vara med när det händer sånt här, säger Ebba Williams.

undefined
Ebba Williams och Lennart Spjuth är med i Frivilliga resursgruppen i Nyköping kommun. De säger att arbetet med att plocka upp plastbitarna som läckt ut på Brandholmen kräver armstyrka.

– Det känns bra att få hjälpa till. Det här arbetet är viktigt för naturen. Plasten kan vara farlig för fåglarna att få i sig, säger Lennart Spjuth om de en centimeterstora hjulen.

De går längs diket från utsläppspunkten. Med sig har de håvar, spadar och skottkärra.

– Och de jobbar i par. Säkerheten är viktig när man går ut såhär, säger Alexandra Lundgren Bäckström.

På eftermiddagen avslutades arbetet för dagen. Men gruppen ska tillbaka en annan dag för att fortsätta samlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!