– Det är härligt att det går framåt. Drömmen om ett kallbadhus har stundtals känts som kejsarens nya kläder, säger Birgit Båvner, ordförande i företagarorganisationen Nysam, som 2011 väckte tankarna på att göra det möjligt med ett dopp vid Stadsfjärden.
Ett av de konkreta stegen är att miljö– och samhällsbyggnadsnämnden på tisdag förväntas fatta beslut om att genomföra en förstudie. Enligt förslaget ska 300 000 kronor satsas på en utredning som ska undersöka förutsättningarna för att bygga ett kallbadhus vid kanotstadion.
Eftersom Stadsfjärdens bottensediment innehåller föroreningar är det inte aktuellt att anlägga en reguljär badstrand i hamnområdet. Utan det handlar om ett kallbad i en bassäng, som eventuellt kommer att försörjas med vatten från en grundvattentäkt.
Förstudien ska vara heltäckande och titta på allt från bottenförhållanden, antal bassänger, finansiering och olika driftformer, berättar Björn Fredlund (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
– När utredningen är klar kommer vi veta om projektet är genomförbart och vad som krävs för att förverkliga tankarna. Om det i visar sig att förutsättningar saknas kan vi i alla fall slänga tankarna på soptippen, säger han.
Ett annat konkret steg framåt är att allt fler positiva signaler hörs från olika delar av näringslivet. Sedan förra året driver Nysam en crowdfunding för att få in pengar till projektet. Fastighetsbolaget Corem, tidigare Klövern, har redan beslutat att bidra ekonomiskt.
– Vi har bra diskussioner med flera andra parter också. Det känns positivt, säger Birgit Båvner.
Sörmlands sparbank tillhör den del av näringslivet som Nysam har varit i kontakt med. Banken ser positivt på planerna att bygga ett kallbadhus, berättar Maria Wejås, affärsutvecklare på Sörmlands sparbank.
– Vi ser positivt på allt som utvecklar Nyköping. Men vi har ännu inte beslutat om vi ska bidra ekonomiskt eller inte, säger hon.
Sedan en tid tillbaka finns även föreningen Kallbadhusets vänner. Varje gång frågan om ett kallbadhus uppmärksammas ökar tillströmningen av medlemmar, berättar Birgit Båvner.
– De flesta är bara superpositiva. En del vill lyfta frågan om vinterbad också. De vill gärna att det ska vara möjligt att bada i kallbadhuset året om, säger hon.