Gasmack till Nyköping – för personbilar och tung trafik

Snart ska det gå att tanka grön vätgas i Nyköping. Företaget Hydri investerar en halv miljard kronor på nya tankställen över hela Sverige.

Vid Nyköpingsbro har Nyköpings kommun, som fastighetsägare, och företaget Hydri AB skrivit ett arrendeavtal.

Vid Nyköpingsbro har Nyköpings kommun, som fastighetsägare, och företaget Hydri AB skrivit ett arrendeavtal.

Foto: Tommy Kägo

Nyköping2024-08-28 04:43

Grön vätgas framställs genom att omvandla vatten med hjälp av så kallad grön el, företrädesvis vindkraft, som delas upp i vät- respektive syrgas. Det Göteborgsbaserade företaget satsar på att bygga upp ett nätverk av stationer i hela landet. Som ett led i klimatomställningen, förklarar företaget.

Företaget räknar med att etablera 24 stationer till en kostnad av 500 miljoner kronor. Stationerna ska finnas i anslutning till rastplatser, som företrädesvis drivs av vägkrogskedjan Rasta. 

undefined
Här vid Nyköpingsbro ska det anläggas en ny gasmack.

En av platserna som man ska etablera sig på är Nyköpingsbro. Vid södra delen av Nyköpingsbro ska tankstället placeras. Marken äger Nyköpings kommun. Kommunen har nu sagt ja till ett arrendeavtal intill Nyköpingsbro.

– Ska gå att tanka både personbil och tunga fordon, säger Carina Jönhill Nord, kommunens mark- och exploateringschef.

Arrendeavtalet sträcker sig över 15 år från och med 1 oktober i år. Hydri ska betala ett års arrende, avgift, på 100 000 kronor, som räknas upp varje år enligt konsumentprisindex.

undefined
Vätgas och biogas är två olika system.

Hydri har även vid ansökan om etablering uppgett att även fordon som använder andra energiformer, biobränslen och batteriladdning, ska finnas tillgängligt. Nyligen stängdes Nyköpings enda biogastank, intill Omegaskolan.

I arrendeavtalet med kommunen framgår att avtalet löper ett år i taget och att arrendatorn är skyldig att återställa platsen och utföra och bekosta markundersökning.

Arrendeområdet omfattar en yta på 3 670 kvadratmeter, det vill säga drygt en halv fotbollsplan.

Vätgas

För att producera vätgas används el från förnybara källor som sol, vind och vatten. Även biogas kan reformeras till vätgas.

En vätgasbil, eller så kallad bränslecellsbil, är en elbil som tankas med vätgas i stället för att laddas från elnätet. Både bussar, lastbilar och personbilar kan drivas med vätgas. Tankningen går lika snabbt som att tanka med bensin, diesel eller fordonsgas.

Källa: Nyköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!