Solcellsparken ska enligt planerna bli hela 50 hektar stor, vilket motsvarar en yta på ungefär 100 fotbollsplaner.
Bakom projektet står Helios nordic energy AB. Bolaget har anläggningar i de flesta av landets län – men den planerade anläggningen i Råby blir bolagets första i Nyköpings kommun.
Det finns flera orsaker till att bolaget vill bygga på marken, förklarar Magnus Rahm, projektchef på Helios. Området ligger bland annat strategiskt i förhållande till lämpliga nätanslutningspunkter.
– Men till syvende och sist så handlar det förstås också om att hitta en markägare som är beredd att arrendera ut sin mark till oss, skriver han i ett mejl till tidningen.
Så sent som i maj invigdes solcellsparken i Fjällskär vid väg 52 mellan Stigtomta och Nyköping. Parken är 20 hektar stor och har en effekt på 21 megawatt, vilket motsvarar årsförbrukningen för 4 000 villor.
Det gör anläggningen till Sveriges i dag största solcellspark – men i förhållande till den planerade anläggningen i Råby är det en lilleputt.
Råbyparken ska inte bara vara dubbelt så stor. Effekten blir dessutom ungefär dubbelt så hög, nämligen 40 megawatt, vilket motsvarar årsförbrukningen för drygt 8 000 villor.
Markägaren Claes Wachtmeister tycker det känns bra att bidra till den gröna omställningen genom att arrendera ut området till Helios.
Men han inser också att det finns det som inte uppskattar planerna.
– Alla i Sverige vill ha grön el. Samtidigt vill ingen vill se solcellsparker i närheten av sina bostäder. Men det här är den väg vi har valt i Sverige. Vill vi ha grön el finns det inte så mycket alternativ.
I dag arrenderas markområdet ut för jordbruksändamål. Arrendeinkomsterna från jordbruket kan inte alls konkurrera med de arrendeinkomster som nu kan bli aktuella, berättar Claes Wachtmeister.
– Så det finns en ekonomisk sida av detta också, säger han.
En del av husen som ligger i närheten av området har i dag utsikt över ett böljande jordbrukslandskap. Den utsikten kommer att förändras dramatiskt när solcellerna är på plats.
– Vad jag vet har de som berörs mest av planerna fått information om projektet. Jag hoppas verkligen att det stämmer.
Det är omdebatterat att bygga solcellsparker på jordbruksmark. Ämnet var till exempel aktuellt när anläggningen i Fjällskär byggdes.
För att skydda inhemsk produktion av mat skyddas nämligen åkermark i miljöbalken: åkermark får bara tas ur produktion om det är viktigt ur samhällssynpunkt, heter det.
Magnus Rahm på Helios anser att solcellsparker på åkermark inte hotar matproduktionen.
– På det hela taget är det en mycket, mycket liten andel av jordbruksmarken som tas i anspråk för solcellsparker. Det stora problemet är dålig lönsamhet i jordbruket samt igenväxning, säger han.
Råbyprojektet befinner sig i ett mycket tidigt skede och ingenting är klart.
Helios Nordic energy AB har precis ansökt om strandskyddsdispens för anläggningen, eftersom ett dike löper genom markområdet.
När ansökan om strandskyddsdispens har behandlats ska länsstyrelsen pröva projektet mot miljöbalken, och då kommer bland annat frågan om solcellsparkens inverkan på åkermarken att behandlas.
Dessutom kräver de transformatorstationer som ska byggas bygglov.
Vad händer om strandskyddet står kvar?
– Då kan projektet anpassas och utelämna strandskyddat område. Man kan också undersöka om det går att minska strandskyddsavståndet, säger Magnus Rahm.