Glädjebesked: "Räknar med att de flesta majbrasor ska få dispens"

Nya EU-regler hotar majbrasan – nu krävs dispens. I Nyköping räknar dock kommunen med att de flesta som söker får tummen upp. Den som eldar ändå kan få böter.

Nu är allt klart – åtminstone för Stavsjös del. Kommunen har gett klartecken för majbrasan, något som glädjer Kalle Holmlund och Leif Almberg, medlem respektive ordförande Stavsjö föreningshusförening.

Nu är allt klart – åtminstone för Stavsjös del. Kommunen har gett klartecken för majbrasan, något som glädjer Kalle Holmlund och Leif Almberg, medlem respektive ordförande Stavsjö föreningshusförening.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2024-04-25 09:58

Ett nytt EU-direktiv om eldning av trädgårdsavfall har lett till en intensiv debatt. Landets kommuner har bland annat ställts inför frågan om det är okej med majbrasor.

I Nyköping är tolkningen att det krävs dispens – något som kommunen gick ut med information om den 17 april.

– Sedan dess har vi fått in omkring 15 dispensansökningar, säger miljöchef Per Berggren.

Även om det börjar bli knappt om tid innan majbrasorna ska tändas, lovar Per Berggren att kommunen ska hinna med att behandla alla ansökningar. Han är också försiktigt positiv vad gäller utsikterna att de kan beviljas.

– Jag kan inte föregå någon prövning, men kan säga att jag räknar med att de flesta ansökningar ska gå igenom.

undefined
Årets majbrasa blir lite mindre än tänkt, berättar Kalle Holmlund och Leif Almberg i Stavsjö. Eftersom läget var lite osäkert valde föreningen att köra en del av riset till avfallstippen, i stället för till högen.

För några dagar sedan var SN i kontakt med tre arrangörer: Föreningshuset i Stavsjö, Folkets park i Nävekvarn och Sävö gård på Sävö. Alla tre hade ansökt om dispens.

Och på tisdagen nåddes åtminstone Föreningshuset i Stavsjö av ett positivt besked. Kommunen säger ja. Men på grund av den osäkerhet som rått, kommer brasan att bli lite mindre än vanligt.

– Vi hade tänkt att slänga på lite mer ris för några dagar sedan. Men för säkerhets skull körde vi riset till trädgårdstippen i Ålberga i stället, berättar Kalle Holmlund.

undefined
Vid majbrasan på Nyköpingshus 2004 syntes även en del lastpallar i riset. De som siktar på att få dispens i enlighet med de nya reglerna bör se till att det enbart är ris och trädgårdsavfall som ska eldas.

I Nyköping är det inte nödvändigt med dispens för all slags eldning. Enligt kommunens tolkning av EU-reglerna krävs det inte dispens för att elda trädgårdsavfall på den egna tomten.

Vad är det för skillnad?

– Vi har hittills gjort tolkningen att majbrasorna består av insamlat park- och trädgårdsavfall från ett större område. Trädgårdsavfall som uppstår på den egna tomten är inte insamlat på samma sätt, säger Per Berggren, miljöchef.

Eldning av eget trädgårdsavfall regleras därför, precis som tidigare, i kommunens lokala avfallsföreskrifter.

När kommunen prövar om en majbrasa ska ges dispens tittar man på om den består av rätt sorts material, ris och grenar, och om eldningen kan ske utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön, berättar Per Berggren.

Vad händer om man tänder en majbrasa och inte har fått dispens?

– Vi kommer inte att göra någon aktiv tillsyn. Men om det kommer in en anmälan kan det bli frågan om böter, men det får en åklagare pröva, säger han.

Eldningsförbudet

Från och med 1 januari 2024 gäller nya bestämmelser om bioavfall. I begreppet bioavfall ryms förutom livsmedels- eller köksavfall (även kallat matavfall) också trädgårds- eller parkavfall. De nya bestämmelserna är en del av införandet av EU:s avfallsdirektiv, som bland annat innebär att bioavfall i första hand ska materialåtervinnas. 

De nya förutsättningarna gäller privatpersoner och trädgårds- eller parkavfall från verksamheter.

Förbudet kontrolleras av kommunerna och kommunerna avgör om det finns anledning att göra undantag från det. 

Vill du veta mer? Här finns frågor och svar hos Naturvårdsverket.

Källor: Naturvårdsverket och Nyköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!