Karin-Malin, 46, är ny chef för Nyköpings kriminalvård

Var kall i huvudet och varm i hjärtat. Det är Karin-Malin Petterssons ledord i rollen som ny kriminalvårdschef i Nyköping.

Karin-Malin Pettersson, 46 år, är ny kriminalvårdschef i Nyköping.

Karin-Malin Pettersson, 46 år, är ny kriminalvårdschef i Nyköping.

Foto: Linnéa Lind

Nyköping2022-11-09 12:36

– Jag har gjort ett avtryck här inne än så länge, säger Karin-Malin Pettersson när hon visar sitt kontor inne på Arnöanstalten i Nyköping.

Hon syftar på en tavla på väggen med ordet "snälltolka" i svarta bokstäver, följt av en förklaring till verbet. 

– Man ska vara generös i sin tolkning av andra människors ord, handlingar och beteenden. Det tycker jag är väldigt passande när man jobbar här, säger Karin-Malin Pettersson.

I början av september tillträdde hon som ny kriminalvårdschef i Nyköping – men Kriminalvården är långt ifrån okänd mark. I 16 år har Karin-Malin Pettersson arbetat på myndigheten. Det började med ett sommarjobb som kriminalvårdare, här på Arnöanstalten i Nyköping, samtidigt som hon studerade beteendevetenskap.

– Från början när jag pluggade så var det mycket det här med att få en verklighet i det man läser. Sociologi, psykologi, pedagogik. Vad betyder det när det inte bara står i en bok?

undefined
"Jag har alltid tyckt att det är otroligt spännande att lyssna på livsöden som man får göra som vårdare. Samtidigt har jag gjort ett val, att det här vill jag göra för jag vill kunna påverka myndigheten och hur vi jobbar på sikt", säger Karin-Malin Pettersson.

Karin-Malin Petterssons sommarjobb ledde till en heltidstjänst som kriminalvårdare i fyra år. Hon beskriver det som att hon fastnade för Kriminalvårdens olika uppdrag.

– Man ska tala om för ett brottsoffer att jag förstår dig och att vi står för att du ska kunna känna dig trygg, och samtidigt vända sig till den intagna och också garantera den personens säkerhet, trygghet och värdighet. Jag tycker att det är en viktig balansgång. Det är oerhört komplext.

Uppdragen som Karin-Malin Pettersson haft genom åren har varit varierade och bland annat innefattat den internationella enheten som jobbar med biståndsverksamhet.

– I många år var jag en byråkratråtta, så jag längtade faktiskt tillbaka till lite mer kött och blod.

undefined
Karin-Malin Pettersson ville tidigare bli polis, men hon ångrar inte att det inte blev så. "Jag är verkligen inte färdig med Kriminalvården", säger hon.

Hon fortsätter:

– Det var mycket pappersarbete förut och det är jättespännande, men nu när man kommer in på morgonen här kan det ställa sig en medarbetare i dörren och säga att vi behöver ett beslut på det här. Och så smack, smack, så händer det.

Ett exempel kan vara att fatta beslut som rör utmaningen med platsbristen av intagna inom Kriminalvården, berättar Karin-Malin Pettersson.

– Det kan vara så att vi har 36 intagna, men 35 rum. Vad ska vi göra med det? Då är det bara att börja rodda i det. Alla ska ha tak över huvudet och ett eget rum. Man får ringa runt till de stödfunktioner vi har och börja flytta på folk, det är ett pussel över hela landet då. En plats kan påverka ett pussel i hela Sverige.

undefined
"Jag älskar att gå till jobbet. Så vill jag att alla ska känna", säger Karin-Malin Pettersson.

Att fatta tuffa beslut är en del av Karin-Malin Petterssons nya vardag, säger hon.

– Man får verkligen se till att vara kall i huvudet och varm i hjärtat. Och ta in kloka synpunkter från andra som har jobbat här längre än vad jag har gjort. Släppa prestigen.

Men trots en tuff yrkesroll, är den nytillträdda chefen duktig på att stänga av arbetet när hon går hem. Att gå ut genom anstaltens grindar hjälper till med det.

– Nu går jag ut, nu stänger jag. Jag vet att de som är här inne har tak över huvudet, de kan inte rymma och deras brottsoffer är säkra.

Framöver vill hon bland annat satsa på att personalen har roligt på jobbet. 

– Det ska vara kul att gå till jobbet. Jag älskar att gå till jobbet. Så vill jag att alla ska känna. 

Hon tillägger:

– Jag tror att vi alla som jobbar i rättskedjan då och då behöver påminna oss om var vi jobbar någonstans. Det är allvarsamt och det är viktigt och jag tycker att det är lite fint. Och ibland behöver man bara knacka på och påminna om det – att det här är en del av något större.

Kriminalvården i Nyköping

Anstalten Nyköping har 59 platser i säkerhetsklass 2 (sluten anstalt med lägre säkerhetsnivå). 

Häktet Nyköping har 39 platser. Ett nytt häkte byggs på Arnöanstalten för att minska platsbristen.

Nyköping har även ett frivårdskontor. Frivården övervakar klienter som är villkorligt frigivna, övervakas med hjälp av fotboja, har samhällstjänst, skyddstillsyn eller ungdomsövervakning.

Källa: Kriminalvården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!