När Socialdemokraterna och Moderaterna nu väljer att styra Nyköping tillsammans, följer de en modell som redan prövats i flera andra sörmländska kommuner, till exempel i Gnesta. Men för Nyköping är samarbetet mellan de två partierna, som på riksplanet traditionellt har varit huvudmotståndare, något nytt.
I den situation som råder, behövs det en stark majoritet, resonerar kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).
– Det är tider som kan bli rätt tuffa, säger han om de kommande åren.
Urban Granström pekar på de demografiska förändringarna, som gör att färre i arbetsför ålder måste försörja fler barn och äldre, och på den höga inflationen som kommande utmaningar.
När han och Ahmad Eid (M) på torsdagen berättade vad de båda partierna har kommit överens om, pekades sex huvudområden ut. Det handlar om att Nyköping ska fortsätta att växa på ett hållbart sätt, om trygghet och välfärd, om kommunens ekonomi, att fler ska komma i arbete och färre behöva bidrag, om skolorna och om företagsklimatet.
Ett konkret mål är att antalet personer som behöver försörjningsstöd ska minska, och att fler ska kunna försörja sig själva.
– Det är en frihetsfråga, säger Ahmad Eid om målet att fler ska bli självförsörjande.
För att utveckla politiken vill de två partierna skapa flera råd, där representanter för kommunen och från det övriga samhället ska samlas: företagarråd, landsbygdsråd och skolråd.
I skolrådet ska representanter för både de kommunala och de fristående skolorna samlas. Därigenom hoppas man kunna ge alla skolor de bästa förutsättningarna, enligt de båda partierna. Målet är att kunskapsresultaten ska bli bättre och att arbets- och studieron ska öka.
En fråga där partierna åtminstone tidigare har tyckt olika, handlar om skolpengen och hur stor andel av den som ska fördelas utifrån socioekonomiska faktorer, de så kallade Salsa-pengarna. Moderaten Jan Bonnier sa i december att han anser att denna andel ska minska. Hur det blir med detta framöver gav de båda politikerna inget besked om på torsdagen, med hänvisning till att frågan håller på att utredas.
Det nya styret vill också skapa ett så kallat "klimatprotokoll", där kommun, föreningsliv och näringsliv ska samlas för att gemensamt arbeta med klimatfrågor. Slutligen pekar även integrationen ut som en viktig fråga att arbeta med.