Vid senaste fullmäktigemötet i Nyköping meddelades att tidigare kommundirektören Erik Carlgren nu är aktiv socialdemokrat.
Tillkännagivandet skapar en del frågor kring bland annat den fallskärm som kommunalrådet Urban Granström (S) utlöste tillsammans med Erik Carlgren, och som fick flera politiker att gå i taket. Inte minst Moderaterna.
Sedan i höstas styr Moderaterna och Socialdemokraterna Nyköping tillsammans.
Det var i januari 2019 som Urban Granström slöt en överenskommelse om att Erik Carlgren skulle avgå. Kommunalrådet fick kritik för att han på egen hand utlöste en fallskärm, där kommundirektören fick 20 månadslöner och en pensionsinsättning på 200 000 kronor, åtta månader innan Carlgren uppnått pensionsålder, 65 år.
Den enda förklaring Urban Granström gav var att ett nytt ledarskap behövdes.
Juristprofessorer bland andra Dennis Töllborg och Olle Axelsson ifrågasatte processen och undrade om det ens var lagligt, det kommunalrådet gjort. En privatperson överklagade ärendet till förvaltningsrätten (se faktaruta).
Uppgörelsen med Erik Carlgren kostade Nyköpings skattebetalare drygt 2,5 miljoner kronor.
Dåvarande oppositionsrådet Anna af Sillén (M) var upprörd. Hon och flera andra politiker skrev ett yttrande: "Vi anser att ärendet om kommundirektörens uppsägning har hanterats på ett bristfälligt sätt ur såväl praktiskt som ekonomiskt perspektiv" och fortsatte: "likaså anser vi att kommunstyrelsen som helhet borde ha informerats om beslutet".
Kastar det faktum att S engagerat Erik Carlgren någon skugga över ert samarbete idag?
– Så långt har jag inte funderat, svarar Jan Bonnier (M), en av flera som skrev under yttrandet.
Kommunalrådet Ahmad Eid (M) säger att han inte var så aktiv då. Men han var en av dem som skrev under yttrandet. Han hoppas att samarbetet inte påverkas av detta, säger han.
Sofia Hallgren Remnert (L) minns uppgörelsen och den kritik som framfördes. Att Socialdemokraterna nu enrollerat Erik Carlgren tycker hon är uppseendeväckande.
– Om två personer sympatiserar politiskt med varandra kan det vara svårt att vara objektiv. Det skapar grogrund för misstankar, säger hon om hur fallskärmen nu kan ses i annat ljus.
Sofia Hallgren Remnert pekar också på det faktum att S bara någon månad efter fallskärmen utlösts nominerade Erik Carlgren till en styrelseplats i bolaget för Skavsta flygplats.
Maud Wachtmeister (KD) delar Hallgren Remnerts bild. Att det är lagligt att engagera sig – föreningsfrihet ingår i våra grundlagar – är Wachtmeister väl medveten om.
– Men vi är ju i en förtroendebransch.
För Malin Karlsson (SD) är det en nyhet att S engagerat Erik Carlgren, vilket gör att fallskärmen nu kommer i annan dager, menar hon.
Urban Granström vill inte svara på frågor om fallskärmen och Carlgrens S-engagemang.
– Det är partiet som utser kandidater, säger han.
S-föreningens ordförande Björn Fredlund försvarar engagemanget av Erik Carlgren, som bara varit medlem något år, vilket då ska bevisa att han var politiskt obunden när Urban Granström utlöste fallskärmen, menar Björn Fredlund.
Men hur förklarar du att S redan någon månad efter fallskärmen lösts ut nominerade Erik Carlgren till en plats i ett kommunbolag?
– Det var före min tid, svarar Björn Fredlund.
Erik Carlgren säger att eventuella kopplingar med S innan han gick med i partiet för "cirka två sedan" är "helt grundlösa".