Ökad press på länsstyrelsen – hotas med drygt vite

Bedöm riskerna för ohälsa och olycksfall i jobbet, gör en handlingsplan och ordna rutiner för akut krisstöd. Nu skärper Arbetsmiljöverket kraven på länsstyrelsen. "Jättebra", säger huvudskyddsombudet Anna Forsberg.

Länsstyrelsen måste ta itu med allvarliga brister i arbetsmiljön.

Länsstyrelsen måste ta itu med allvarliga brister i arbetsmiljön.

Foto: Olof Jonmyren

Nyköping2024-07-18 20:33

Hotfulla situationer, hög arbetsbelastning och svagt eller inget krisstöd. Personal på länsstyrelsens enhet för djurskydd och veterinära frågor slog i våras larm om en ohållbar arbetsmiljö. En del har hänt sedan dess, säger Anna Forsberg. Men ännu återstår en del för arbetsgivaren att ta itu med.

I djurskyddshandläggarnas jobb ingår att möta svårt lidande djur och ibland aggressiva och sörjande djurägare. 

Arbetsmiljöverket kräver att identifierade brister i arbetsmiljön har rättats till senast den 6 december. Annars väntar ett vite på 100 000 kronor. 

Är personalen så pressad att någon riskerar att gå in i väggen eller råka ut för en olycka på grund av jobbet? Vad finns det för möjligheter till återhämtning? Vad kan vi göra åt det, vem ska göra det och när ska det vara klart. Det är exempel på frågor som ska besvaras. Arbetsmiljöverket kräver också rutiner för att hantera de krävande situationer som djurskyddshandläggarna kan hamna i och rutiner för krisstöd.

undefined
Anna Forsberg, huvudskyddsmbud på länsstyrelsen är nöjd med att länsstyrelsen nu pressas att ta itu med arbetsmiljön.

– Vi har många sjukskrivna, ett stort problem är arbetsbelastningen på personalen som är kvar. Jag hoppas nu att det blir förändringar, att sjuka medarbetare kommer tillbaka och att inte fler blir sjukskrivna, säger Anna Forsberg.

Hon är nöjd med att Arbetsmiljöverket sätter press på arbetsgivaren.

– Jag hoppas att det kommer något bra ur det här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!