Ung Företagsamhet tar stora steg framåt

UF-företaget Knivigtställe vid Nyköpings gymnasium tillverkar knivställ där knivarna fästs mot väggen med hjälp av magneter.

Oscar Ekenborg, Daniel Johansson och Simon Jakobsson vid Nyköpings gymnasium driver Knivigtställe UF. De säljer knivställ som de även kan gravera in bilder på.

Oscar Ekenborg, Daniel Johansson och Simon Jakobsson vid Nyköpings gymnasium driver Knivigtställe UF. De säljer knivställ som de även kan gravera in bilder på.

Foto: Joachim Sorbe

Nyköping2022-11-09 09:45

Eleverna bakom Knivigtställe UF håller i likhet med tusentals andra gymnasieelever i Sverige på att dra igång sitt UF-företag. De har redan kommit igång med tillverkningen av sin produkt i form av ett knivställ. Knivstället består av en sexkantig träplatta som man sätter upp på väggen med hjälp av monteringstejp. 

– Sedan har de magneter i sig så att det bara är att fästa knivarna på dem, säger Daniel Johansson, vid Knivigtställe UF. 

– Allt material är spillmaterial så vi försöker vara miljövänliga. Vi har pratat med ett lokalt företag här i Nyköping som vi får åka och hämta material hos, säger Simon Jakobsson, vid Knivigtställe UF.

Daniel Johansson och Simon Jakobsson driver UF-företaget tillsammans med sina klasskompisar Oscar Ekenborg och Adam Lyngsie. De går tredje året på teknikprogrammet med inriktning på design och produktutveckling vid Nyköpings gymnasium. 

I år kommer närmare 40 000 gymnasieelever i Sverige att driva UF-företag. Det innebär att mer än var tredje gymnasieelev får prova på att starta, driva och avveckla ett företag. UF-företagande är en beprövad metod som har funnits i Sverige sedan 1980. Forskning visar att entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och UF-företagande stöds av Skolverket. 

Organisationen Ung Företagsamhet har även verksamhet inom grundskolan och en alumniverksamhet som har tagit stora steg framåt. På gymnasienivå har verksamheten vuxit med mellan fem och tio procent per år. 2013 var det 22 000 elever som drev UF-företag och i år kommer det att vara närmare 40 000 unga företagare. 

Läs också: Tekniktjejerna Chahd, Elin och Angelica tar fram avancerad kalender – i trä: "En inredningsdetalj"

Killarna på Knivigtställe UF tycker att det är givande att driva ett UF-företag. 

– Man får testa något nytt som man aldrig har gjort förut och så får man veta lite om hur vuxenvärlden ser ut om man skulle vilja starta ett företag, säger Oscar.

– Jag tycker det är väldigt kul. Det är lite skillnad mot att sitta i mattesalen och räkna. Vi får ju jobba med händerna och knyta kontakter så det är väldigt bra, säger Daniel. 

Under UF-året får eleverna registrera sitt företag och upprätta en affärsplan. De säljer sedan sin vara eller tjänst och har kontakt med rådgivare. Slutligen får de upprätta en årsredovisning. För Knivigtställe UF återstår bara lite finslip på produkten innan den är redo att börja säljas. 

– Vi håller på att utveckla en webbsida, men vi ska även stå på julmarknader, bland annat nu i november på Grönborgs, säger Daniel.

Varje knivställ har plats för en kniv. Knivställen är utformade som moduler som kan sättas bredvid varandra så att man får man plats med flera knivar. 

– Vi planerar att producera knivställen i olika träslag så att kunden kan anpassa produkten för sitt kök, säger Oscar. 

– Vi kan gravera in olika saker på knivställen för att göra dem mer unika. Kunderna kan skicka bilder till oss som vi graverar in, säger Simon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!