Delade meningar om förbättringar i äldreomsorgen

Inför förra valet lovade alla partier att förbättra demens- och äldreomsorgen, ändå har de fått mycket kritik. Hur ser de på sina löften idag?

Carina Wallin (S), ordförande Vård- och omsorgsnämnden, Marita Göransson (KD), ledamot i Vård- och omsorgsnämnden, Martina Hallström (C) och Ahmad Eid (M).

Carina Wallin (S), ordförande Vård- och omsorgsnämnden, Marita Göransson (KD), ledamot i Vård- och omsorgsnämnden, Martina Hallström (C) och Ahmad Eid (M).

Foto: SN

Nyköping2022-08-08 06:37

Kan du lova?

Inför valet 2018 frågade en väljare om partierna kan lova att kraftigt förbättra demens- och äldreomsorgen. Alla partier svarade ja.

– Om man tänker på pandemin tycker jag vi har hållit vårt löfte. Pandemin satte stopp för många förändringar. Jag tycker det har blivit bättre, men sedan säger jag inte att vi är klara utan det finns massor kvar att göra, säger Martina Hallström, gruppledare för Centerpartiet i Nyköping.

undefined
Martina Hallström (C), påpekar att man måste ta med pandemin i beräkningen när man tittar tillbaka på mandatperioden.

Carina Wallin (S), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden, tycker också att den politiska majoriteten har hållit sitt löfte.

– Det tycker jag, även om vi har fått mycket kritik. I ett omställningsarbete får man kritik. Men med tanke på att vi satsat på utbildningar och demensteam så tycker jag ändå att vi har hållit vad vi lovat, säger Carina Wallin.

undefined
Carina Wallin (S), ordförande Vård- och omsorgsnämnden, anser att Socialdemokraterna hållit sitt löfte genom att satsa på demensteam och utbildning för personal.

Omställningsarbetet hon syftar på är nedskärningar som kommunen gjorde 2021. Kommunens division för Social omsorg har i flera år gått minus ekonomiskt. Därför beslutade man att dra ned på personalen och 17 tjänster på kommunens äldreboenden försvann.

Kommunen har även fått mycket kritik från personal på demensboendet Mariebergsgården, som menar att de har för lite tid till brukarna, att många sjukskriver sig och att arbetsförhållandena präglas av stress.

– Vi ser till att utnyttja de resurser vi har på bästa sätt. Då ingår bland annat att se över hur det ser ut med scheman och så vidare. Men det får inte gå ut över kvaliteten, det är ett pussel som måste läggas, fortsätter Carina Wallin.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet sitter i majoritet i kommunen. Oppositionspartierna kan se till att lyfta frågor och lägga motförslag till de styrande partiernas budget.

– Våra löften byggde på att vi fick mandaten. Vi har haft stora utmaningar inom omsorgen, det har inte varit någon hemlighet. Då gäller det att prioritera och fördela rätt. Vi har sett vilka underskott divisionen för Social omsorg har, det tycker vi är väldigt ansvarslöst, säger Ahmad Eid, kommunalrådskandidat för Moderaterna.

undefined
Ahmad Eid (M) tycker att kommunen borde fördela resurserna bättre.

Även Kristdemokraterna tycker att det finns brister man borde ta tag i.

– Vi ser med oro på att brister återkommer. Men sedan har vi ju haft covid och det har inte varit enkelt. Det måste man ta med i beräkningen, säger Marita Göransson, Kristdemokraternas ledamot i Vård- och omsorgsnämnden.

undefined
Marita Göransson (KD), ledamot i Vård- och omsorgsnämnden, tycker att det har funnits och finns många brister i demens- och äldreomsorgen.
#kandulova

Inför valet 2018 fick Södermanlands Nyheter möjlighet att ställa frågor till de lokala partierna på tidningens valsajt #kandulova. Nu har fyra år passerat och det är dags att ta reda på huruvida politikerna uppfyllt sina löften.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!