Ann-Louise Wennersten bor tillsammans med sin man i en gul villa i närheten av Buskhyttan utanför Nyköping. Paret har köpt solceller som nu ska sättas i bruk och regeringens arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson är på plats för att agera "praoelev".
Dagen innan ministerbesöket köpte paret Wennersten en elbil och nu ska solceller monteras, med hjälp av Johan Pehrson själv.
– Jag tränade igår så jag är redo, ropar han medan han går upp för byggställningen tillsammans med två erfarna installatörer.
På garaget intill installeras ett ladduttag på fasaden, för parets nya elbil.
– Vi ska också byta dörren och alla fönster på källarplan för att spara energi, säger Ann-Louise Wennersten och visar runt huset där de gamla fönsterna fortfarande sitter.
Beslutet att köpa elbil och solceller grundar sig bland annat i fjolårets dyra elräkningar.
– Ena månaden låg räkningen på sju tusen kronor. Med solcellerna kommer vi att kunna spara el och även sälja den. Sen gäller det att ladda bilen när timpriset är på minus, säger Ann-Louise Wennersten.
Efter besöket ska Johan Pehrson vidare till Elteknikbranschens gymnasium i Nyköping för att prata om solcellsinstallatörernas viktiga roll för att klara klimatomställningen.
Han ska även presentera Liberalernas nya förslag för hur omställningen ska tacklas.
Förslagen lyder:
- Sälja solel skattefritt de första fem åren
Förslaget går ut på att stegvis sänka straffskatten på el och medan den finns kvar vill Liberalerna att den som skaffat solceller ska kunna sälja sin el skattefritt de fem första åren och således kunna tjäna in en del av startkostnaden.
- Förenkla tillståndsprocesserna för att få fram stora industriella solparker
– Vi måste hjälpa industrin att ställa om, säger Johan Pehrson.
- Utbilda fler solcellsinstallatörer
– Det är viktigt att få fler unga människor att utbilda sig. Vi behöver fler installatörer därför måste vi se till att det finns en bra utbildning och uppmuntra unga till att söka sig till dessa yrken, säger Johan Pehrson.
- En nationell solkraftsstrategi
– Solelen är ett komplement till vind- och kärnkraft. Vi måste elektrifiera Sverige för att rädda klimatet och Sverige behöver på några år fördubbla produktionen av fossilfri el. Det blåser och solen skiner men vi behöver också en baskraft i form av kärnkraft, säger Johan Pehrson.
Företaget Ekokraft står för installationen av solcellerna på den gula villan.
– Vi samarbetar med europeiska leverantörer för att säkra produktionen, regelverket och se till att produktionen är långsiktigt hållbar. Ur miljöperspektiv men också den sociala och ekonomiska delen, förklarar Johan Nyblom, vd på Ekokraft.
Solceller blir allt vanligare och trenden ser ut att hålla i sig.
Enligt energimyndigheten har antalet nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige ökat med närmare 50 procent under 2022, jämfört med året innan. Under det gångna året installerades 55 333 nätanslutna solcellsanläggningar varav 5 090 i Södermanland. Mindre anläggningar som vanligtvis monteras på villatak står för omkring 56 procent av installationerna, medan de medelstora som finns på flerbostadshus, kontorsbyggnader och industrier utgör 37,4 procent och de större drygt 6 procent.
Sveriges största solcellspark ligger i fällskär utanför Nyköping, och det finns planer på att bygga en ännu större i kommunen.